Yonganın mikser içerisinde bekleme süresinin levhanın mekanik ve yüzey özellikleri üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Kaymakcı, Alperen | |
dc.contributor.author | Metin, Sinan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T12:06:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T12:06:38Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-11-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100414 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada yonganın mikser içerisinde bekleme süresinin yonga levhahaların mekanik ve yüzey özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Yonga levhaların üretiminde %40 karaçam, %25 meşe ve %35 kavak odunu kullanılmıştır. Ortalama %10 üre formaldehit (UF) tutkalı kullanılarak üç tabakalı yonga levhalar üretilmiştir. Deneme levhalarının üretiminde orta, alt-üst tabakalarını oluşturan yongaların mikser içerisinde farklı bekleme sürelerinin levhalarının mekanik ve yüzey özellikleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; orta tabaka yongaları için mikser içerisinde optimum bekleme süresi 50 saniye, alt-üst tabaka yongaları için mikser içerisinde optimum bekleme süresi 30 saniye olduğu tespit edilmiştir. CL50-SL30 şartlarında eğilme direnci 11,2 N/mm2, vida direnci 728 N, eğilmede elastikiyet modülü 2225 N/mm2, yüzeye dik çekme direnci 0,49 N/mm2, levha rutubeti % 6,41, şişme % 15, su alma %85,1, olduğu tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the effect of the waiting time of the chip in the mixer on the mechanical and surface properties of the particleboard was investigated. 40% black pine, 25% oak and 35% poplar wood were used in the production of particleboards. Three layered particleboard were produced using an average of 10% urea formaldehyde (UF). In the production of test board, the mechanical and surface properties of the boards of the different waiting times in the mixer of the chips constituting the middle, upper and lower layers were determined. According to the results obtained; The optimal waiting period in the mixer for the middle layer chips is 50 seconds, and the optimum waiting period in the mixer for the sub-top layer chips is 30 seconds. CL50-SL30 condition, it is determined that the bending resistance is 11.2 N / mm2, screw strength is 728 N, elastic modulus is 2225 N / mm2, perpendicular pulling resistance to the surface is 0.49 N / mm2, board moisture is 6.41%, swelling is 15%, water intake is %85,1. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ağaç İşleri | tr_TR |
dc.subject | Wood Products | en_US |
dc.subject | Ormancılık ve Orman Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Forestry and Forest Engineering | en_US |
dc.title | Yonganın mikser içerisinde bekleme süresinin levhanın mekanik ve yüzey özellikleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effect on mechanical and surface characteristics of level of waiting period in mixer | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-11-14 | |
dc.contributor.department | Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10207467 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 518203 | |
dc.description.pages | 141 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |