Anadolu`da yetiştirilen bazı üzüm (Vitis vinifera L.) çeşitlerinin biyokimyasal içeriğinin, anti-kanser ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Çeter, Talip | |
dc.contributor.author | Elfogohi, Laila Radwan Abdalla | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T11:59:33Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T11:59:33Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100201 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı Anadoluda yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin biyokimyasal içerikleri, antikanser ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesidir. Çalışmada özel bir firmanın Kırşehir bağlarından 8 adet (Narince, Boğazkere, Viognier, Kalecik karası, Malbec, Savuıgnon blanc, Öküzgözü ve Syrah) beyaz ve kırmızı üzüm (Vitis vinifera) çeşidi toplanmış, uygun koşullarda laboratuvara getirilerek iyice yıkanıp saplarından ayıklandıktan sonra 70:30 etanol:su çözeltisi içerisinde ekstraksyiyona tabi tutulmuştur. GC-MS temelli karakterizasyon metotları gerçekleştirilerek üzüm ekstraktları içerisindeki organic moleküllerin karakterizasyonları gerçekleştirilmiştir. Örneklerin antioksidant özellikleri DPPH radikal süpürme yöntemine göre belirlenmiş ve askorbik asit eşdeğeri olarak ifade edilmiştir. Örneklerin antikanser aktivitesini belirlemek amacıyla özütlerin HuH-7 hücre serisi üzerine etkisi MTT testi ile belirlenmiştir.Çalışma sonuçları üzüm ekstratlarının kanser hücrelerinin büyümesini üzüm çeşidine göre değişmekle birlikte farklı oranlarda baskıladığını göstermiştir. Kanser hücreleri üzüm özütleri ile 24 saat muamele edildiğinde gözlemelenen büyüme baskılaması % 14 ila % 30 arasında tespit edilmiştir. 72 saatlik muamele sonucunda ise %14 ila % 40 arasında baskılanma tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar büyümede gözlemlenen baskılanmanın üzümün çeşidine ve üzüm çeşitlerinin sahip olduğu fenolik içerik ve antioksidan aktivitesi ile uyumlu olduğunu göstermiştir. Çalışma sonucunda gerek biyokimyasal içeriğe göre değiştiğini gerekse antioksidan ve antikanser etkinlik bakımından en etkili üzüm çeşidinin Narince olduğu ortaya koyulmuştur. | |
dc.description.abstract | The goal of this study was to examine some Anatolian grape species for their biochemical content, anticancer and antioxidant activities. The used eight type of white and red grapes (Vitis vinifera) including Narince, Boğazkere, Viognier, Kalecik karası, Malbec, Savuignon Blanc, Öküzgözü and Syrah were collected in vineyards of a private company in Kırşehir. The collected grapes were protected under appropriate conditions to bring to the lab, where the grape beads were rinsed and underwent extraction in 70:30 ethanol:water solvent system. GC-MS based techniques were utilized to characterize organic molecules found in the extracts. Antioxidant capacity of the samples were evaluated using DPPH radical scavenging assay, where ascorbic acid was used as reference reducing agent. Huh-7 cells were used to determine anticancer activity of the extracts, for which MTT tests were preferred. The anticancer studies revealed that all the extracts suppressed cancerous cell growth, where the suppression degree showed dependence on the grape type. 24-h treatment of the cells with the extracts resulted in 14-30 % suppression while that was between 14 and 40 % for 72-h treatment. The obtained results showed correlation with the phenolic content of the grape species. The species Narince gave the very characteristic biochemical content and the strongest anticancer potentials. | en_US |
dc.language | Turkish and English | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Anadolu`da yetiştirilen bazı üzüm (Vitis vinifera L.) çeşitlerinin biyokimyasal içeriğinin, anti-kanser ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of the biochemical content, anti-cancer and antioxidant activity of some grape (Vitis vinifera L.) cultivar cultivated in Anatolia | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-16 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10299241 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 594823 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |