dc.contributor.advisor | Çelik Altunoğlu, Yasemin | |
dc.contributor.author | Aboujanah, Alsideeq Abdulsalam Ahmed | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T11:59:29Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T11:59:29Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-12-18 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100199 | |
dc.description.abstract | Günümüzde geleneksel tıp, dünyanın her yerinde kullanıcıların güçlü bir sağlık eğilimi haline gelmiştir. Bu nedenle, kanser otu (Inula viscosa), havzanın Akdeniz ülkelerindeki en geleneksel tıbbi kullanımlardan biri olmaya devam etmektedir. Bu araştırma çalışmasında, üç çözücü [metanol, etil asetat ve su (H20)] kullanılarak elde edilen ve çeşitli bakteri suşları (Gram-pozitif; S. aureus ATCC 25923, S. epidermis, S. alfa haemolyticus, E. faecium, L. monocytogenes ATCC 7644, E. durans ve ayrıca Gram-negatif; P. vulgaris, E. coli, S. marcescens, P. aeruginosa, Salmonella kentucky, E aerogenes ATCC 13048) üzerinde test edilen kanser otu ekstraktları (toprak üstü parçalardan) kullanılmıştır. Deney aşamaları iki farklı fazda gerçekleştirilmiştir, birinci aşamada, mikro seyreltme yöntemi ile bakteriyel suşlara karşı tek başına ekstraktların antibakteriyal etkisi incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, metanol ekstraktlarının minimum inhibitör konsantrasyonları (MİK), 31,25 ile 125 µg/ml arasında değişirken, etil asetat ve H20 ekstraktları 62,5 ile 125 µg/ml arasında değişmiştir. Ayrıca, ikinci fazda, bitkinin koruyucu etkisi, süpersarmallı pUC19 plazmid DNA'sı ile Fenton reaktifi kullanılarak test edilmiştir. Kanser otu ekstraktlarının DNA üzerinde hiçbir koruma aktivitesi belirlenmemiştir. Sonuçlar, kanser otu ekstraktının Gram-negatif bakteriler üzerindeki etkisinin Gram-pozitif bakterilerden daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma Inula viscosa ekstraktlarının biyolojik etkileri için bir ön çalışma niteliğindedir.Anahtar Kelimeler: Kanser otu, Asteraceae, bitki ekstraktları, biyolojik aktivite | |
dc.description.abstract | Nowadays, conventional medicine has become a strong healthcare trend of users all over the world. Thus, clammy inula (Inula viscosa) remains one of the most traditional medicinal usages in the Mediterranean countries of the basin. Actually, this research study has utilized diverse extracts of clammy inula (from aerial parts) which were obtained utilizing three solvents [methanol, ethyl acetate and water (H2O)] and were tested on several bacterial strains (Gram-positive; S. aureus ATCC 25923, S. epidermis, S. alpha haemolyticus, E. faecium, L. monocytogenes ATCC 7644, E. durans, as well as Gram- negative; P. vulgaris, E. coli, S. marcescens, P. aeruginosa, Salmonella kentucky, E. aerogenes ATCC 13048). All the experimental stages have been done in two diverse phases; during the first phase, the antibacterial effect of extracts alone exanimated against bacterial strains via micro dilution approaches. Based on the results, the minimum inhibitory concentrations (MIC) of methanol extracts varied from 31.25 to 125 µg/ml, although that of the ethyl acetate and H2O extracts varied from 62.5 to 125 µg/ml. Moreover, in the second stage, the protective effect of clammy inula on supercoiled pUC19 plasmid DNA was tested by using Fenton's reagent. All clammy inula extracts had no protection activity on DNA. The outcomes presented that the effect of clammy inula extract on Gram-negative bacteria was more than Gram-positive. This study provides a preliminary report for the biological effects of the Inula viscosa extracts.Key Words: Clammy inula, Asteraceae, plant extracts, biological activity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Genetik | tr_TR |
dc.subject | Genetics | en_US |
dc.title | Kanser otu (Inula viscosa) ekstraktlarının antimikrobiyal ve dna koruma özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of antimicrobial and dna protection properties of clammy inula (Inula viscosa) extracts | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-12-18 | |
dc.contributor.department | Genetik ve Biyomühendislik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10302024 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 595567 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |