Show simple item record

dc.contributor.advisorGültepe, Nejdet
dc.contributor.authorSmea, Ahmed Saleh Daw
dc.date.accessioned2020-12-06T11:57:49Z
dc.date.available2020-12-06T11:57:49Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-04-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/100149
dc.description.abstractObezite temel olarak, vücutta dolaşan artan yağ asitleri ile sonuçlanan yüksek yağ içeren bir diyetin tüketilmesinden kaynaklanır. Bu lipit metabolitlerinin, hücre içi glikoz oksidasyon işlemini etkileyen oksidatif stresin artmasına ve böylece mitokondri biyogenezini etkileyen reaktif oksijen türlerinin (ROS) oluşumuna neden olan bir dizi metabolik yolu değiştirdiği gösterilmiştir. Doymuş yağ asitleri açısından zengin diyetler bazal oranların azalmasına yol açtığından, ağırlıklı olarak doymamış yağ asitleri içeren diyetlerle karşılaştırıldığında daha yüksek vücut ağırlıkları ve yağ kazancı, diyet yağ içeriği ve yağ asidi doygunluğu, mitokondriyal zarları içerenler de dahil olmak üzere lipit çift katmanlarının yapısını etkiler. Mitokondriyal membran akışkanlığındaki bozulmaları, taşıyıcıların fonksiyonlarını, kalsiyum dinamiğini, gen ekspresyonunu ve translasyon sonrası protein modifikasyonlarını içerir. Bu nedenle mitokondriyal fonksiyon ve ROS üretimi bu nedenle diyetsel yağ alımından etkilenmelidir. Bu bağlantılar hayvan çalışmalarıyla da gösterilmiştir.Bu çalışmada üç grup fare üç farklı diyet rejimlere tabi tutuldu. (birisi normal diyet, diğer ikisi doymuş yağ (HF) ile beslendi. HFD'lerden biri yağın %50sine sahipti ve n-3 bakımından zengin yağ asitlerine sahip menhaden yağı olarak verildi). Numuneler farelerin karaciğerlerinden toplandı.Elde ettiğimiz veriler bize HF'nin mitokondriyal biyoenerjetiği bozduğunu söylerken, menhaden yağında bulunan n-3 yağ asitleri doymuş yağ yerine kullanıldığında faydalar sunabileceğini düşündürmektedir.
dc.description.abstractObesity is mainly caused by consuming a high-fat diet that results in increased fatty acids circulating throughout the body. These lipid metabolites have been shown to alter a number of metabolic pathways leading to increased oxidative stress affecting the intracellular glucose oxidation process and thus to the formation of reactive oxygen species (ROS) affecting mitochondrial biogenesis. Because diets rich in saturated fatty acids lead to a decrease in basal rates, higher body weights and fat gain compared to diets containing predominantly unsaturated fatty acids, dietary fat content and fatty acid saturation, including lipid mitochondrial membranes Affects the structure. Disorders of mitochondrial membrane fluidity include the functions of carriers, calcium dynamics, gene expression, and post-translational protein modifications. Therefore, mitochondrial function and ROS production should therefore be influenced by dietary fat intake. These links have also been demonstrated in animal studies.In this study, three groups of mice were subjected to three different dietary regimens. (one was fed on a normal diet, the other two fed with saturated fat (HF). One of the HFDs had 50% of fat and was given as menhaden oil with n-3-rich fatty acids). Samples were collected from the livers of the mice.Our data suggest that HF disrupts mitochondrial bioenergetics, while n-3 fatty acids in menhaden oil may offer benefits when used in place of saturated fat.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectEndocrinology and Metabolic Diseasesen_US
dc.titleYağ asidi diyetinin karaciğerde mitokondri üzerine bioenerjetik etkileri
dc.title.alternativeEffects of fatty acid diet on mitochondria bioenergetics of the liver
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-07
dc.contributor.departmentGenetik ve Biyomühendislik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10322482
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid618699
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess