Show simple item record

dc.contributor.advisorAksoy, Nurten
dc.contributor.authorDoğan, Yunus
dc.date.accessioned2020-12-04T16:57:23Z
dc.date.available2020-12-04T16:57:23Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93245
dc.description.abstractÖZET Oksidatif-antioksidatif dengenin sürdürülmesi hem vücudumuzun normal fonksiyon görmesi hem de pek çok hastalığın önlenmesi açısından önem taşımaktadır. Bu amaçla çeşitli doğal ürünler alınarak bu denge, koruyucu antioksidanlar lehine yükseltilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada antioksidan madde halamından oldukça zengin olduğu bilinen meyan kökünün oksidatif - antioksidatif etkileri araştırılarak özellikle böbrek hasarı üzerinde tedavi edici ve önleyici özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla 35 adet wistar- albinorat 7 gruba ayrıldı; 1. grup kontrol 2.grüba meyan kökü ekstraktı, 3.gruba gentamisin (100 mg/kg/gün), 4.gruba gentamisin (100 mg/kg/gün) ve meyan kökü ekstraktı, 5. gruba gentamisin (100 mg/kg/gün) ve C vitamini (100 mg/kg/gün), 6. gruba gentamisin (100 mg/kg/gün) ve E vitamini (100 mg/kg/gün) ve 7.gruba ise gentamisin (100 mg/kg/gün) verilerek böbrek hasarı oluşan ratlara tedavi amacıyla meyan kökü ekstraktı verildi. Yaptığımız biyokimyasal ve histopatolojik incelemelerle sonucunda meyan kökünden elde edilen ekstraktın nefrotoksik etkili gentamisinin oluşturduğu böbrek hasarını anlamlı ölçüde önlediği ve tedavi ettiğini ortaya çıkardık. Ayrıca meyan kökünün bu etkisinin, bilinen güçlü antioksidan vitaminler olan C ve E vitaminlerine göre daha yüksek olduğunu tespit ettik. Sonuç olarak; bu tez çalışması meyan kökünün yararlılığını ortaya koymuş ve böylelikle Şanlıurfa yöresi ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretimi ve tüketimi lokal olan meyan kökünün bu özelliğini bilim dünyasına duyurarak tanıtımını sağlayacaktır. Dolayısıyla gerek yöresel ekonomi gerekse ülke ekonomisine katkıda bulunulması beklenmektedir. Anahtar kelimeler: Meyan kökü, antioksidan, akut tübülar nekroz
dc.description.abstractABSTRACT Maintaince of the oxidative-antioxidative balance is important both for normal body functions and preventing many diseases. For this aim, it has been tried to increase the balance on the side of the antioxidants by using several natural products. In this study, searching oxidative-antioxidative effects of Glycyrrhiza glabra (G. glabra) known as quite rich in antioxidant substances, protective and treating effects of it on particularly renal injury were investigated. For that reason, 35 Wistar-albino rats were divided into seven groups: 1st group; control, 2nd group; given extract of G.glabra, 3rd group; injected gentamicine (100 mg/kg/day), 4* group; injected gentamicine (100 mg/kg/day) and given extract of G.glabra, 5th group;injected gentamicine (100 mg/kg/day) and vitamin C (100 mg/kg/day), 6th group; injected gentamicine (100 mg/kg/day) and vitamin E (100 mg/kg/day), and 7th group; injected gentamicine (100 mg/kg/day) as an oxidative agent and given extract of G. glabra after diagnosing acute tubular necrosis for treatment of renal injury. As a result of the biochemical and histophatological assays, we detected that the extract obtained from G. glabra prevented and treated the renal injury significantly, due to the nephrotoxic effects of gentamicine. We also detected that this antioxidant effect of G.glabra was higher than the effect of two well-known strong antioxidant vitamins; C and E. As a conclusion, this thesis determined the usefulness of G. glabra and by this contributed to the knowledge by providing a scientific evidence for the antioxidative effect of G. glabra of that production and consumption local at the region of Şanlıurfa and South-Eastern Anatolia in Turkey. It is, therefore, expected to contribute to both the local economy and country economy. Key words: Glycyrrhiza glabra, antioxidant, acute tubular necrosis IIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleRatlarda meyan kökünün oksidatif-antioksidatif sistem üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of G.glabra on oxidative-antioxidative system at rats
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid161802
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid156915
dc.description.pages80
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess