Mercimek unuyla desteklenen rasyonların broiler piliçlerde karkas parçaları ve yenilebilir iç organlarına etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET 7~ go T1^^ MERCİMEK UNUYLA DESTEKLENEN RASYONLARIN BROILER PİLİÇLERDE KARKAS PARÇALARI ve YENİLEBİLİR İÇ ORGANLARINA ETKİSİ Mithat Vural Fen Bilimleri Enstitüsü 1995, 20 Sahife Bu araştırmada, mercimek unuyla desteklenen rasyonların broiler piliçlerin karkas parçalan ve yenilebilir iç organ ağırlıklarına etkisi incelenmiştir. îzokalorik (3000 kkal) ve izonitrojenik (% 21 ham protein) olarak hazırlanan rasyonlara, % 0, % 5, % 10 ve % 15 oranlarında mercimek unu eklenmiştir. Bu rasyonlar, 2.hafıadan itibaren 3 hafta stireyle broiler piliçlere yedirilmiş ve 35.günde denemeye son verilmişi ir. 35.günden itibaren 49.gilnlök yaşa kadar kontrol rasyonuyla yemlemeye devam edilmiştir. Her biri 24 civcive sahip denemede, muameleler 3 kez tekrarlanmış, su ve yem kısıtlaması yapılmamıştır. Denemede, mercimek unu arttıkça, randıman, kesim ve karkas ağırlığı değişmemiş, fakat erkek ve dişi piliçler (cinsiyet), kesim ve karkas ağırlığı bakımından farklılık göstermişlerdir. Erkekler daha yüksek kesim, karkas ağırlığı ve randımanla sonuçlanmıştır. Abdominal yağ miktarı, cinsiyet ve muamelelerden etkilenmemişim Sadece muamelelerin boyun ağırlığı ve ciğer ağırlığına etkisi önemli bulunmuştur. Erkek ve dişi piliçlerde, but,. göğüs, boyun, kanat ağırlıkları farklı sonuçlanmıştır. Gerek muamele ve gerekse cinsiyetin karkas parçalan ve organ yüzdelerine etkisi genel olarak önemsiz çıkmıştır. Sonuçta, mercimek unuyla desteklenen broiler rasyonlannın karkas özellikleri ve organ ağırlıklarını çok az etkilediği, fakat kontrol grubuyla benzer sonuç alınmasını sağladığı ileri sürülebilir. Anahtar Kelime: Mercimek Unu, Karkas parçaları, Yenilebilir Organ Ağırlıkları, Cinsiyet. ABSTRACT THE EFFECT OF DIETS WITH LENTIL MEAL ON CARCASS PARTS and EDIBLE ORGAN WEIGHTS IN BROILER CHICKENS Mithat Vural Applied and Natural Science Institute 1995 Page 20 An experiment was conducted to investigate effect of diets with lentil meal on carcass parts and edible organ weighst in broilers. Diets was isocaloric and isonitrogenous (3000 ME kcal/kg, 21 % crude protein) and lentil meal (0, 5, 10 and 15%) were supplemented to these diets. Broiler chicks was fed with diets beginning from 2.week for 3 weeks and experiment lasted at 35. days of age. After 35.day to 49 days of age broiler chickens were fed with control diet. Each sub-group has 24 chicks and treatment groups was replicated 3 times. There was no feed and water restriction in the experiment. In the trial, there is no any change in the final and carcass weights, as levels of lentil meal increased, but, final and carcass weights have found significant in male and female chickens. Male chickens resulted in higher slaughtered, carcass and carcass yield than those of females. Abdominal fat pad amount was affected by sex and treatments. Only, levels of lentil meal was have significant effect on the neck and liver weight. Leg-thigh, breast, neck and wings weights resulted significant in male and female chickens. However, effect of treatment and sex found insignificant on percentages of carcass parts and edible organs. In conclusion, it can put forward that broiler diets with lentil meal have a little effect on carcass parts and edible organ weights, but have provided similar result with control group. Keyword: Lentil Meal, Carcass Parts, Edible Organ, Broiler, Sex. SO
Collections