Show simple item record

dc.contributor.advisorAçkurt, Filiz
dc.contributor.authorSakar, Ezgi
dc.date.accessioned2020-12-04T14:49:02Z
dc.date.available2020-12-04T14:49:02Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/89760
dc.description.abstractBu araştırma, ilköğretim öğretmenlerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeylerini saptamak amacıyla, 150 öğretmen üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verilerinin elde edilmesinde anket tekniği kullanılmış, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri alınarak Beden Kütle İndeksleri (BKİ) hesaplanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin yaşlarının ortalama 37,3±5.73 yılolduğu, çoğunluğun beslenme konusunda ders almadığı, %74,7'sinin ilkokul programlarındaki beslenme konularını yeterli bulmadıkları saptanmıştır. %22?sininhalen sigara içtiği, %70,7?sinin hiç alkol kullanmadığı, yüksek oranda günde üç öğün yemek yediği, en çok atladıkları ana öğün yemeğinin öğle yemeği olduğu belirlenmiştir. %86?sı ara öğün tükettiği, ara öğün seçenekleri arasında en çok tercih edilen besinin ise bisküvi olduğu gözlenmiştir. Öğretmenlerin yüksek oranda yiyecek reklamlarından hiç etkilenmediği, %84,7?sinin ürünlerdeki etiket bilgilerini okumadığı bulunmuştur. Diyet ürünlerini tüketenlerin oranı %62,7 olup, en çok tercih ettikleri diyet ürünlerinin diyet kola ve kepek ekmeği olduğu, genel olarak fast food tüketiminin yaygın olmadığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin yarısının yeterli düzeyde beslenme bilgisine sahip olduğu belirlenmiştir. Kadınların erkeklerden daha fazla soruya doğru cevap verdiği saptanmıştır. Bilgi yeterlilik düzeyleri mesleki yılları ile karşılaştırıldığında 10-20 yıl mesleki tecrübesi olanların yeterlilik düzeyi en yüksek grup olduğu, beslenme dersi alanlar ile almayanların yeterlilik düzeylerine bakıldığında beslenme dersi almayanların daha fazla yeterli puan aldığı saptanmıştır. Beden Kütle İndekslerine göre bilgi yeterlilik düzeyi karşılaştırıldığında ise BKİ si zayıf olanların %50 sinin yeterlilik düzeyi yönünden en yeterli grup olduğu saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Öğretmen, beslenme bilgisi, beslenme alışkanlıkları
dc.description.abstractA Research On Nutritional Knowledge Levels And Nutritional Habits Of Elemantary School TeachersThis research was conducted to determine nutritional knowledge levels, nutritional habits of elementary school teachers on 150 teachers. The data for the research was collected by questionnaires. The participants? weights and heights were measured and their Body Mass Indexes were calculated.According to the results of the research; the average age of the teachers is 37.3±5,73. It was determined that most of the teachers has not been instructed about nutrition and 74.7 % of them has not found the issues of nutrition adequate in elementary school curriculum. It was also determined that 22% of the teachers currently smoke cigarettes and 70,7% have never consumed alcohol and 60.0 % eat three times a day and the main dish they generally skip is lunch. Most of the teachers have refreshment, the most preferred nourishment among refreshment alternatives is the biscuit.It was found that most of the teachers have not been effected from the food commercials at all and 84,7% do not read the labels on the food products. The diet products are which preferred most by them are whole?wheat bread and diet cola. 32% of the teachers consume fast food once a week.It was also determined that 50% of teachers have adequate information about nutrition, and 28,0 % of them have good knowledge of nutrition, while 22% of the teachers have inadequate nutrition information. When we compare the their job experience with their knowledge adequecy in terms of nutrition information, the teachers who have 10-20 years job experience consist the most adequate group with the ratio of 26,7%. When we compare the adequecy level of the teachers who were lectured about the nutrition and who were not, 34% of the teachers who were not lectured about nutrition had adequate points. When we compare the participants in terms of BMI and knowledge adequecy level, 50% of the participants who have low BMI ( < 18,5) consist the most adequate group in terms of knowledge level among the sample.Key Words: Teacher, nutrition levels, nutrition habits, fast food productsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleİlköğretim okullarında görevli öğretmenlerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgi düzeyleri
dc.title.alternativeA research on nutritional knowledge levels and nutritional habits of elemantary school teachers
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPrimary education schools
dc.subject.ytmPrimary education teachers
dc.subject.ytmTeachers
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmKnowledge
dc.identifier.yokid462539
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHALİÇ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid329083
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess