Show simple item record

dc.contributor.advisorYalçın, Emine
dc.contributor.authorDurhan, Burhan
dc.date.accessioned2020-12-04T13:50:21Z
dc.date.available2020-12-04T13:50:21Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/88043
dc.description.abstractBu çalışmada Bisfenol A'nın (BFA) albino farelerde bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisi incelenmiştir. BFA'nın toksik etkisine karşı yeşil kahve koruyucu madde olarak seçilmiş ve tüm uygulama gruplarına iki doz halinde uygulanmıştır. Bu kapsamda her bir grupta 6 albino fare (Mus musculus, 12–14 haftalık, 25–30 g ) olmak üzere 6 uygulama grubu oluşturulmuştur. Çalışma süresince I. gruba pellet yem ve çeşme suyu, II. gruba 100 mg/kg.ca dozunda yeşil kahve, III. gruba 400 mg/kg.ca dozunda yeşil kahve, IV. gruba 50 mg/kg.ca dozunda BFA, V. gruba 50 mg/kg.ca dozunda BFA + 100 mg/kg.ca dozunda yeşil kahve, VI. gruba 50 mg/kg.ca dozunda BFA + 400 mg/kg.ca dozunda yeşil kahve verilmiştir. Uygulama süresi sonunda farelerin kan örnekleri alınarak serum örnekleri elde edilmiştir. Serum örneklerinde Alanin transaminaz (ALT), Aspartat transaminaz (AST), kan üre azotu (BUN) ve kreatinin parametreleri incelenmiştir. Ayrıca her uygulama grubuna ait karaciğer ve böbrek dokuları izole edilmiş ve GSH, MDA analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda BFA uygulanan gruplarda serum ALT, AST, BUN ve kreatinin plazma seviyelerinde önemli değişimler gözlenmiştir. Bu değişimler BFA'nın hücreler üzerindeki muhtemel toksik etkileri ile açıklanabilir. Benzer şekilde BFA uygulanan gruplarda kontrol grubuna kıyasla MDA seviyelerinde artış gözlenirken, GSH seviyelerinde azalmanın olduğu tespit edilmiştir. BFA ile birlikte yeşil kahve uygulanan gruplarda test edilen parametrelerde yeniden düzelme olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar yeşil kahvenin BFA toksisitesine karşı koruyucu etkisini ortaya koymaktadır.
dc.description.abstractIn this study, the effects of Bisphenol A (BPA) on some biochemical parameters inalbino mice were investigated. Green coffee was selected as a protective agentagainst the toxic effects of BPA and Green coffee applied to all treatment groups intwo dosage. In this scope, 6 treatment groups (each group contain 6 mice, Musmusculus, 12–14 week, 25–30 g ) were created. In experimental period, group Itreated with tap water, group II treated with 100 mg/kg.bw green coffee, group IIItreated with 400 mg/kg.bw green coffee, group IV treated with 50 mg/kg.bw BPA,group V treated with 100 mg/kg.bw green coffee + 50 mg/kg.bw BPA, group VItreated with 400 mg/kg.bw green coffee + 50 mg/kg.bw BPA. At the end of theexperiment, blood samples were collected and then the serum samples were obtained.Alaninetransaminase (ALT), Aspartate tarnsaminase (AST), Blood urea nitrogen(BUN) and creatinin parameters were investigated in serum samples. And also liverand kidney tissues were isolated and MDA, GSH analysis were performed. As a result of study, important alterations were observed in ALT, AST, BUN andcreatinine levels of BFA treated group. This alterations can be explained by thepotential toxic effects of BFA on cells. MDA levels of BFA treated group wereincreased and GSH levels were decreased. Some improvements were observed in alltestted parameters in Green Coffee and BFA treated groups according to BFA treatedgroup. So the protective effect of green coffee against BPA toxicity was supportedfrom these results.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleAlbino farelerde bisfenol-A`nın muhtemel biyokimyasal etkilerinin araştırılması: Yeşil kahvenin koruyucu rolü
dc.title.alternativeInvestigation of the potential biochemical effects of bisphenol-A on albino mice: Protective role of green coffee
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10107207
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGİRESUN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid449418
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess