Show simple item record

dc.contributor.advisorErbaş, Oğuzhan
dc.contributor.authorBilen, Fulya
dc.date.accessioned2023-09-22T12:43:54Z
dc.date.available2023-09-22T12:43:54Z
dc.date.submitted2021-12-10
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/742966
dc.description.abstractBu çalışmada, yaygın olarak kullanılan elektrikli ev aletlerinden ankastre fırınlarda enerji tüketiminin azaltılması ve homojen pişirme performansının iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, U profil formunda ve yan saclarında 5 mm ile 10 mm opsiyonlara sahip, farklı adetlerde olmak üzere delikleri mevcut olan, yeni fan kapakları tasarlanmıştır. Tasarlanan fan kapağı modelleri Simcenter FloEFD programı ile CFD analizlerine tabii tutulmuş ve bu analiz verilerini onaylamak için simülasyon testleri yapılmıştır. Bu aşamalardan sonra elde edilen en uygun versiyonlar ile IEC 60 350-1 standardına uygun olarak enerji performans ve pişirme performans testleri yapılmıştır. Yapılan testler enerji verimliliği ve pişirme performansı açısından ankastre fırının orijinal versiyonu ile yapılan testlerle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, yapılan enerji ve pişirme testlerinde istenilen en ideal sonuca tasarlanan 14 adet model arasından `Tip 6` fan kapağı ile ulaşılmıştır.Anahtar Sözcükler: Ankastre Fırın, CFD Analizi, Enerji Tüketim Performansı, Fan Kapağı, Homojen Pişirme Performansı
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to reduce energy consumption and improve homogeneous cooking performance in built-in ovens, which are widely used electrical appliances. In this context, new fan covers with 5 mm and 10 mm options in U profile form and different number of perforated side sheets were designed. The designed fan cover models were subjected to CFD analysis with the Simcenter FloEFD program and simulation tests were performed to verify these analysis data. With the most suitable versions obtained after these stages, energy performance and cooking performance tests were carried out in accordance with the IEC 60 350-1 standard. The tests were compared with the tests made with the original version of the built-in oven in terms of energy efficiency and cooking performance. As a result, the most ideal result in energy and cooking tests was obtained with the `Type 6` fan cover among the 14 models designed.Keywords: Built-in Oven, CFD Simulation, Energy Consumption Performance, Fan Cover, Homogeneous Cooking Performanceen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleAnkastre fırınlarda farklı delik opsiyonlarına sahip u bükümlü yeni tip fan kapakları ile homojen pişirme ve enerji verimliliği optimizasyonu
dc.title.alternativeHomogeneous cooking and energy efficiency optimization with new u-bend fan covers with different hole options in built-in ovens
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-12-10
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmMechanical engineering
dc.identifier.yokid10211229
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityKÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid698587
dc.description.pages142
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess