Ankastre fırınlarda farklı delik opsiyonlarına sahip u bükümlü yeni tip fan kapakları ile homojen pişirme ve enerji verimliliği optimizasyonu
dc.contributor.advisor | Erbaş, Oğuzhan | |
dc.contributor.author | Bilen, Fulya | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:43:54Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:43:54Z | |
dc.date.submitted | 2021-12-10 | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/742966 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, yaygın olarak kullanılan elektrikli ev aletlerinden ankastre fırınlarda enerji tüketiminin azaltılması ve homojen pişirme performansının iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, U profil formunda ve yan saclarında 5 mm ile 10 mm opsiyonlara sahip, farklı adetlerde olmak üzere delikleri mevcut olan, yeni fan kapakları tasarlanmıştır. Tasarlanan fan kapağı modelleri Simcenter FloEFD programı ile CFD analizlerine tabii tutulmuş ve bu analiz verilerini onaylamak için simülasyon testleri yapılmıştır. Bu aşamalardan sonra elde edilen en uygun versiyonlar ile IEC 60 350-1 standardına uygun olarak enerji performans ve pişirme performans testleri yapılmıştır. Yapılan testler enerji verimliliği ve pişirme performansı açısından ankastre fırının orijinal versiyonu ile yapılan testlerle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, yapılan enerji ve pişirme testlerinde istenilen en ideal sonuca tasarlanan 14 adet model arasından `Tip 6` fan kapağı ile ulaşılmıştır.Anahtar Sözcükler: Ankastre Fırın, CFD Analizi, Enerji Tüketim Performansı, Fan Kapağı, Homojen Pişirme Performansı | |
dc.description.abstract | In this study, it is aimed to reduce energy consumption and improve homogeneous cooking performance in built-in ovens, which are widely used electrical appliances. In this context, new fan covers with 5 mm and 10 mm options in U profile form and different number of perforated side sheets were designed. The designed fan cover models were subjected to CFD analysis with the Simcenter FloEFD program and simulation tests were performed to verify these analysis data. With the most suitable versions obtained after these stages, energy performance and cooking performance tests were carried out in accordance with the IEC 60 350-1 standard. The tests were compared with the tests made with the original version of the built-in oven in terms of energy efficiency and cooking performance. As a result, the most ideal result in energy and cooking tests was obtained with the `Type 6` fan cover among the 14 models designed.Keywords: Built-in Oven, CFD Simulation, Energy Consumption Performance, Fan Cover, Homogeneous Cooking Performance | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Makine Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Mechanical Engineering | en_US |
dc.title | Ankastre fırınlarda farklı delik opsiyonlarına sahip u bükümlü yeni tip fan kapakları ile homojen pişirme ve enerji verimliliği optimizasyonu | |
dc.title.alternative | Homogeneous cooking and energy efficiency optimization with new u-bend fan covers with different hole options in built-in ovens | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-12-10 | |
dc.contributor.department | Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Mechanical engineering | |
dc.identifier.yokid | 10211229 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 698587 | |
dc.description.pages | 142 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |