Mikroalg (Chlorella vulgaris) kullanımının ıspanakta (Spinacia oleraseae) bitki gelişimi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Deneme, potansiyel bir biyogübre olan mikroalg (Chlorella vulgaris) kullanımının ıspanak bitki gelişimi üzerine etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sera koşullarında saksı denemesi olarak yürütülen araştırmada farklı gübre dozları ve Chlorella vulgaris Beyerinck (Beijerinck) algleri (2x107 alg mL-1) uygulama materyali olarak kullanılmıştır. Uygulamalar; kontrol, %25 mineral gübre(MG), %50(MG), %75(MG), %100(MG), mikroalg, %25(MG)+mikroalg, %50(MG)+mikroalg, %75(MG)+mikroalg, %100(MG)+mikroalg şeklinde 10 uygulamadan oluşmuştur. Deneme sonunda, bitki boyu, kök boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak alanı, yaprak taze ve kuru ağırlığı, kök taze ve kuru ağırlığı, yaprak oransal su içeriği, membran zararlanma indeksi, SÇKM (suda çözünebilir madde miktarı), klorofil miktarı, lipit peroksidasyonu ürünü malondialdehit (MDA) ve enzim aktiviteleri (SOD, CAT ve APX), belirlenip; yaprakta makro-mikro besin elementi [(Azot (N), fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), sodyum (Na), demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu) ve çinko (Zn)] analizleri yapılmıştır. Yapılan istatistik sonuçlarına göre ıspanak gelişimi üzerine alg kullanımı bitki boyu, gövde çapı, yaprak alanı, yaprak yaş-kuru ağırlığı, kök yaş-kuru ağırlığı ve P değerleri üzerinde önemli artışlara yol açmıştır. Bununla birlikte Fe, Ca ve Na değerlerinde ise istatistiksel açıdan önemli düşüşler gözlenmiştir. The experiment was carried out in order to demonstrate the effects of using microalgae (Chlorella vulgaris), a potential biofertilizer, on spinach plant growth. Different fertilizer doses and Chlorella vulgaris Beyerinck (Beijerinck) algae (2x107 algae mL-1) were used as materials in the study conducted as a pot experiment under greenhouse conditions. There were 10 applications as; control, 25% mineral fertilizer (MG), 50% (MG), 75% (MG), 100% (MG), microalgae, 25% (MG) + microalgae, 50% (MG) + microalgae, 75% (MG ) + microalgae, 100% (MG) + microalgae. At the end of the study, plant height, root length, stem diameter, leaf number, leaf area, leaf fresh and dry weight, root fresh and dry weight, leaf proportional water content, membrane damage index, SSC (Soluble Solid Content), chlorophyll content, lipid peroxidation product malondialdehyde (MDA) and enzyme activities (SOD, CAT, and APX), were determined; in the leaves, macro-micronutrient elements [Nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), magnesium (Mg) , calcium (Ca), sodium (Na), iron (Fe), manganese (Mn), copper (Cu) and zinc (Zn)] were analyzed. According to the statistics results, the use of algae on spinach growth caused significant increases on plant height, stem diameter, leaf area, leaf wet-dry weight, root wet-dry weight and P values. However, statistically significant decreases were observed in Fe, Ca and Na values.
Collections