Yarı katı ve çift fazlı besin ortamlarında biotin ve askorbik asit uygulamalarının biberde (Capsicum annuum L.) anter kültürü yöntemiyle haploid embriyo oluşumuna etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tarımsal alanların genişletilmesinin zor olduğu günümüzde, yüksek verimli, üretim maliyetleri düşük ve yüksek kaliteli yeni çeşitlerin ıslah edilmesi, insanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi yönünden büyük önem taşımaktadır. Günümüzde doku kültürü tekniklerinden, bitki ıslah süresini kısaltmak ve daha kalıcı sonuçlar elde etmek için yararlanılmaktadır. Sebze ıslahında süreyi kısalttığı için haploidi tekniği geniş uygulama alanına sahiptir.Bu çalışmada, biber de anter kültürü yönteminde kullanılan yarı katı ve çift fazlı besin ortamlarına biotin ve askorbik asit ilave edilmesinin haploid embriyo elde edilmesine etkileri çalışılmıştır. Bu araştırmada Diyar F1 kapya biber çeşidi kullanılmıştır. Her bir kültür kabına, iki çiçek tomurcuğundan elde edilen 10 anter dikilmiştir. 0,05 mg l-1 biyotin ve 0,5 mg l-1 askorbik asit yarı katı ve çift fazlı ortamlarda ayrı ayrı ve birlikte kullanılmıştır. Çalışma, 5 tekerrürlü ve her tekerrürde 5 kültür kabı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, varyans analizine tabi tutulmuş ve ortalamalar Duncan testi ile karşılaştırılmıştır. Yarı katı besin ortamına biyotin ve askorbik asitin birlikte ilave edilmesiyle en yüksek sayıda embriyo elde edilmiştir. Biyotin ve askorbik asitin besin ortamına ayrı ayrı ilave edilmesi durumunda da, kontrole göre daha yüksek sayıda embriyo oluşumu belirlenmiştir. Elde edilen embriyo sayıları kontrol uygulamasına göre biyotin ve askorbik asitin birlikte kullanıldığı ortamlarda 7,8 kat, yalnız biyotinin kullanıldığı ortamda 0,44 kat, sadece askorbik asitin kullanıldığı ortamda 0,22 kat artış sağlamıştır. Yarı katı ortam çift fazlı ortamdan daha başarılı bulunmuştur. Since it is difficult to expand agricultural areas, breeding new varieties with high productivity, low production costs and high quality have great importance in terms of healty and balanced diet of people. The development of new varieties is very labor-intensive and time-consuming. Haploid technique has wide application area in vegetable breeding because it shortens the breeding process. In this study, the effects of addition of biotin and ascorbic acid in semi-solid and double-layer nutrient media on haploid embryo induction were investigated via anther culture of pepper. Diyar F1 hybrid capia pepper variety was used as the plant material 0,05 mg l-1 biotin and 0,5 mg l-1 ascorbic acid were used separately and together in semi-solid and double-layer media. Ten anthers obtained from two flower buds were planted in each culture dish. The study was carried out using 5 repeating and 5 culture dishes per repeat. Data were subjected to analysis of variance and means were separated by Duncan test. The highest number of embryo was obtained from semi solid medium containing biotin and ascorbic acid together. When biotin and ascorbic acid are added to the medium separately, a higher number of embryo formations were determined compared to the control. The number of embryos obtaine increased 7,8 times in medium were biotin and ascorbic asid were used together, 0,44 times in the medium were only biotin wasa used, and 0,22 times in the medium were only ascorbic asid was used compared to control treatment. Semi-solid media was found to be more successful than double-layer media.
Collections