Tunceli ve Elazığ yöresinde yetiştirilen tarım ürünlerinde ve endemik bitkilerin bünyesinde bulunan bor mineralinin analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bor (B) bitkiler tarafından eser miktarda gereksinim duyulan ve eksikliği ile toksisite sınırı birbirine çok yakın olan bir mikro elementtir. Optimum büyüme ve verimlilik sağlanabilmesi için bitkilerde B'un yeterli miktarda bulunması gerekir. Mevcut bilgilere göre B, bitki bünyesinde karbonhidrat ve protein metabolizmasında, doku farklılaşmasında, oksin ve fenol metabolizmasında, membran permeabilitesinde, polen çimlenmesinde ve polen tüpü büyümesinde önemli roller üstlenmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin Elazığ ve Tunceli ilinde yaygın olarak tüketilen gıdalardaki B içeriği analiz edildi. Bor içeriği, İndüksiyonla birleşmiş plazma kütle spektrometrisi (ICP-MS) kullanılarak 34 farklı gıdada analiz edildi.Dokuz çeşit meyve (kayısı, yeşil elma, sarı elma, ışkın, şeftali, kiraz, çilek, erik), on iki çeşit sebze (patlıcan, domates, biber, salatalık, kabak, sarımsak, yeşil fasulye, soğan, taze soğan, fesleğen, nane, küte) bu çalışmaya dahil edildi. Sebze ve meyveler, ICP-MS tekniği ile analiz edildiler. Gıdalardaki B konsantrasyonu 0.0676-46.0120 mg/kg arasında değiştiği tespit edildi. ICP-MS B tayini için en yaygın, güvenilir ve güçlü yöntemlerden biridir.Çalışmamızın sonuçları, gıda maddelerindeki bor içeriğinin spektrofotometrik yöntemle belirlenebileceğini göstermektedir. Boron (B) is needed by plants in trace amounts and the limits for required and toxic levels are quite close to each other. Sufficient B levels are essential for optimum growth and yield in plant production practices. Boron plays various significant roles in carbohydrate and protein metabolisms of plants, tissue differentiation, auxin and phenol metabolisms, membrane permeability, pollen germination and pollen tube growth. This study analyzed boron content in commonly consumed foods in Elazig and Tunceli Turkey. Boron content was analyzed on 34 different foods using Inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS).Nine species of fruit (apricot, green apple, yellow apple, ışkın, peach, cherry, strawberry, plum), twelve species of vegetable (eggplant, tomato, pepper, cucumber, zucchini, garlic, green beans, onion, spring onion, basil, mint, cutlet ), were included to this study. Vegetables and fruits were analyzed by Inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) technique. It was determined that the B concentration in foods varied between 0.0676-46.0120 mg/kg. ICP-MS is one of the most common, reliable, and powerful method for B determination.The results of our study show that the B content in foodstuffs can be determined by spectrophotometric method.
Collections