Malatya ilinde havuzlarda alabalık yetiştiriciliği yapan işletmecilerin sosyo-ekonomik analizi
dc.contributor.advisor | Kızak, Volkan | |
dc.contributor.author | Demir, Timur | |
dc.date.accessioned | 2021-09-16T13:32:21Z | |
dc.date.available | 2021-09-16T13:32:21Z | |
dc.date.submitted | 2018-08-06 | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/715324 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Malatya İli'nde havuzlarda su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmecilerin sosyo-ekonomik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tez çalışması, 2016 yılında Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne kayıtlı 32 adet, havuzlarda alabalık yetiştiricilik tesisinin işletmecileri ile yapılan araştırma sonuçlarını kapsamaktadır.Malatya İli'nde toplam kayıtlı tesis (Kafes+Havuz) sayısı 77 adettir. 2015 yılı istatistik verilerine göre 3520 ton/yıl olan üretimin 450 ton/yıl (%12,78)'i havuzlarda yetiştirilmektedir. İşletmeciler balıkçılıkla uğraşmaktan memnun olduklarını belirtip, su ürünlerine verilen desteklemelerin kaldırılıp, balık yemine verilmesini talep etmektedirler. İşletmecilerin büyük çoğunluğu Su Ürünleri Yetiştiriciler birliği üyesidir. Havuz tesislerinde kullanılan suyun, dere-ırmak ve kaynak suyu olduğu, işletmeciler yetiştirdikleri ürünlerin büyük çoğunluğunu, çevredeki lokantalara verdiklerini, geri kalan az miktardaki balığı ise taze olarak parekende sattıklarını belirtmişlerdir.İşletmecilerin yaşlarının 40-66 arasında değiştiği görülmüştür. İşletmecilerin tamamının erkek ve medeni durumu bakımından evli olduğu belirlenmiştir. Eğitim durumları incelendiğinde en yüksek oranın % 45 ile lise mezunlarından oluştuğu görülmüştür. % 50'sinin esnaf, % 35'inin çiftçi, % 5'inin sadece balıkçı olduğu, % 100'nün sosyal güvencesi olduğu belirlenmiştir. Havuz yetiştiriciliği yapan işletmecilerin hepsi, kendilerine ait evde ikamet ettiğini, % 95'nin binek oto veya kamyonetinin olduğu çalışmada tespit edilmiştir. Ayrıca işletmecilerin büyük çoğunluğunun (%85'i) su ürünleri yetiştiriciliği konusunda eğitim aldığı görülmüştür. | |
dc.description.abstract | This study was conducted to determine the socio-economic features of inland aquaculture managers in Malatya Province (Turkey). The thesis includes the research results of 32 inland trout farmers which are registered in Directorate of Food, Agriculture and Animal Husbandry of Malatya Province in 2016. Total number of registered facilities (cages + ponds) is 77 in Malatya. Aquaculture production was 3520 metric tonnes per year and 450 tonnes of them (12,78%) was cultured in ponds and raceways according to the statistical data for 2015. Although managers stated that they are pleased to deal with aquaculture, supportings should be given to fish feed instead of productions. The vast majority managers are members of the aquaculture association.The water that used for aquaculture was obtained from river and spring water. Managers said that trouts were mostly sold to local restaurants and fewer amounts were sold as retail. It has been seen that the age of the managers changed between 40-66 and all of them are married males. When the educational status was examined it was seen that 45% of them have high school graduates. It was stated that 50% of them are tradesman, 35% of them are farmers, 5% of them are fisherman and all of them have social assurance. All of managers live in their own home and 95% of them have car or van. It was also observed that 85% of managers were educated about aquaculture. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Malatya ilinde havuzlarda alabalık yetiştiriciliği yapan işletmecilerin sosyo-ekonomik analizi | |
dc.title.alternative | Socio-economic analysis of trout pond culture operating managers i̇n Malatya province (Turkey) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10159746 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | MUNZUR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 480047 | |
dc.description.pages | 73 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |