Show simple item record

dc.contributor.advisorSağun, Emrullah
dc.contributor.authorKantemir, Mustafa
dc.date.accessioned2021-05-08T12:58:41Z
dc.date.available2021-05-08T12:58:41Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706411
dc.description.abstractBu arastırmada, Ağrı ilinde satısa sunulan çiğ ve UHT sütlerdeki AFM1 seviyelerinive mevsimsel farklılıkları belirlemek amacıyla Ocak 2006-Aralık 2006 tarihleri arasında 12ay süreyle alınan 156 adet çiğ süt ve 156 adet UHT süt örneği incelendi. AFM1seviyelerinin belirlenmesinde ELISA metodu kullanıldı. ?ncelenen 156 adet çiğ sütörneğinin 119 (% 76.28) adedinin AFM1 içerdiği ve bunların da 39 (% 24.99) adedininTGK'inde belirtilen limitin üzerinde olduğu, incelenen 156 adet UHT süt örneğinin 129 (%82.70) adedinin de AFM1 içerdiği ve bunların da 27 (% 17.30) adedinin TGK'nde belirtilenlimitin üzerinde AFM1 içerdiği belirlendi. Çiğ sütlerde AFM1 bulunan örnek sayısı endüsük Temmuz ve Ağustos aylarında en yüksek Mart ve Nisan aylarında belirlendi. UHTsütlerde AFM1 bulunan örnek sayısı en düsük Haziran ayında en yüksek Ocak, Subat veMart aylarında alınan örneklerde belirlendi. Sonuç olarak, Ağrı'da tüketime sunulan çiğ veUHT sütlerin değisik düzeylerde AFM1 içerdiği bu sütlerin tüketilmesinin halk sağlığıaçısından bir risk olusturduğu kanaatine varıldı.Anahtar sözcükler: Aflatoksin, AFM1, Ağrı, Çiğ süt, ELISA, Türkiye, UHT süt.
dc.description.abstractIn this research 156 raw milk and 156 UHT milk samples, taken during a period of12 months, between January 2006 and December 2006, inspected to determine AFM1 levelsand its seasonal variations in raw and UHT milk sold in Ağrı province. ELISA method wasused to determine AFM1 level. It has been determined that 119 (% 76.28) of the 156inspected raw milk samples contained AFM1 and 39 (% 24.99) were over the TGK statedacceptable limit, and 129 (% 82.70) of the 156 inspected UHT milk samples containedAFM1 and 27 (% 17.30) were over the TGK stated acceptable limit. Among the raw milksamples the number of AFM1 contaminated samples were lowest in July and August,highest in March and April. Among the UHT milk samples the number of AFM1contaminated samples were lowest in June, highest in January, February and March. Inconclusion, raw and UHT milk sold in Ağrı contain various levels of AFM1, thus it wasdetermined consumption of such milk is hazard to public health.Key Words: Aflatoxin, AFM1, Ağrı, ELISA, Raw milk, Turkey, UHT milk.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleAğrı`da tüketilen çiğ ve UHT sütlerde Aflatoksin M1 tayini
dc.title.alternativeDetection of AFM1 in raw and UHT milkconsumed in Ağrı
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid9005660
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid236660
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess