Yozgat ili boğazlıyan ilçesindeki özel bir tarım işletmesinde yetiştirilen siyah alaca sığırların çeşitli verim özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Arslan S, Yozgat ili Boğazlıyan ilçesin de bulunan özel bir tarım işletmesine ait Siyah Alaca sığırların çeşitli verim özellikleri, Y.Y.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Yüksek lisans Tezi, Van, 2011.Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinde özel bir tarım işletmesinde yetiştirilen Siyah-Alaca ırkı ineklerin süt verim özelliklerinden; laktasyon süresi, gerçek süt verimi, 305 günlük süt verimi ve kuruda kalma süresi, döl verim özelliklerinden; Buzağılama aralığı, servis periyodu, gebelik süresine ait tanımlayıcı değerler tespit edilmiş, bu konuda yapılmış farklı çalışmaların bulgularıyla karşılaştırılmış ve Siyah-Alaca ırkının yetiştirildiği bölge koşullarındaki performansını ortaya koymak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Süt verimi özelliklerinden laktasyon süresi, gerçek süt verimi, 305 günlük süt verimi, kuruda kalma süresine ait ortalama değerler sırasıyla, 337.2 gün, 6516.4 kg, 6189.0 kg, 64.3 gün olarak bulunmuştur. Laktasyon süresine buzağılama yılının (P< 0.001), laktasyon sırasının (P< 0.05), doğum mevsiminin (P< 0.05),buzağılama yaşının (P< 0.05) etkisi önemli bulunmuştur. Gerçek süt verimi üzerine buzağılama yılının (P< 0.001), laktasyon sırasının (P<0.05) etkisi önemli, doğum mevsimi (P>0.05) ve buzağılama yaşının (P>0.05) etkisi önemsiz bulunmuştur.305 günlük süt verimi üzerine buzağılama yılı (P>0.05), laktasyon sırası (P>0.05) ve doğum mevsiminin (P>0.05)etkisi önemsiz, buzağılama yaşının (P<0.05) etkisi önemli bulunmuştur, kuruda kalma süresi üzerine buzağılama yılının (P<0.001) , laktasyon sırasının (P<0.05) , buzağılama yaşının (P<0.05) etkisi önemli, doğum mevsiminin (P>0.05) etkisi önemsiz bulunmuştur. Döl verimi özelliklerinden servis periyodu buzağılama aralığı ve gebelik süresine ait ortalama değerler sırasıyla 120.7 gün, 388.4 gün, 274.9 gün olarak belirlenmiştir. Servis periyodu üzerine buzağılama yılı (P<0.001), laktasyon sırası ve buzağılama yaşının (P<0.05) etkisi önemli, doğum mevsiminin (P>0.05) etkisi önemsiz bulunmuştur. Buzağılama aralığı üzerine buzağılama yılı (P<0.001), laktasyon sırası, doğum mevsimi, buzağılama yaşının (P<0.05) etkisi önemli olmuştur. Gebelik süresi üzerine buzağılama yılının (P<0.05) etkisi önemli, laktasyon süresi doğum mevsimi buzağılama yaşının etkisi önemsiz olmuştur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar ışığında, süt sığırı işletmeciliği yapacak olan yetiştiricilerin, bilinç düzeyinin geliştirilmesi ile bilim ve teknolojik alt yapı kullanma becerisi ve yeteneğinin kazandırılması neticesinde daha verimli bir yetiştiricilik sağlanabileceği kanaatine varılmıştır. Arslan S, Various production traits of Holstein cows raised in a special agriculture operation in the Bogazlıyan region of Yozgat, Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences , Thesis for Masters Degree in Department of Animal Husbandry, Van, 2011.The aim of this study was to determine Holstein cow performance in the region by evaluating milk yield characteristics namely: lactation period, lactation milk yield, total milk yield for 305 days, and dry period; as well as reproductive characteristics: service period, calving interval, gestation period; comparing these parameters with studies carried out in Turkey. The means for milk yield characteristics were found as follows: lactation period, lactation milk yield, 305 day milk yield and dry period were 337.2 days, 6516.4 kg, 6189.0 kg and 64.3 days, respectively. Effects of calving year (P<0.001), lactation number (P<0.05) and birth season (P<0.05) were significant on lactation period. Effects of calving age (p<0.001) lactation number (p<0.05) were significant on lactation milk yield. Birth season and calving year were not significant on milk yield. For 305 day milk yield, the effects of calving year, lactation number, and birth season were not significant, however calving age was found to be significant. Effects of calving year, calving age and lactation number were significant on dry period (P>0.05), however birth season was not significant on the dry period. The means for reproductive characteristics were as follows: calving interval, service period and pregnancy period were 388.4 days, 120.7 days and 274.9 days, respectively. Effects of calving year, lactation number, calving age, and birth season were significant (P<0.001) on calving interval.. Effects of calving year, lactation number, and calving age were significant (P>0.05) on the service period. But effects of birth season were not significant (P<0.05) on the service period. Effects of calving year were significant (P<0.001) on pregnancy period. Effects of birth season, and lactation number, and calving age were not significant (P>0.05) on pregnancy period. In conclusion, based on data obtained from this study, it was thought that the dairy operation could improve its productivity by using science and technology.
Collections