Batman ili ekstansif koşullarında yapılan hindi yetiştiriciliğinin genel yapısı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Batman ili merkez ve ilçelerde ekstansif (mera'da otlatmaya dayalı) hindiyetiştiriciliğinin yapısını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Batman ilimerkez ve ilçelerine bağlı köyler arasından örnek popülasyonunu temsil edecek şekildeve oransal örnekleme yöntemiyle 190 adet anket yapılmıştır. Üreticilere uygulanacakanketlerde, üreticilerin sosyo-ekonomik durumları, kümeslerin yapısal özellikleri vehayvanların bakım beslenmesi ile ilgili sorular yer almıştır. Araştırma sonuçlarına göre,yetiştiricilerin yaş ortalaması 41,06, yetiştiricilik süresi ortalama 10,34 yıl ve aylıkgelirleri ortalama 731,84 TL olarak hesaplanmıştır.Yetiştiricilerin %59,9'ü hindi et ihtiyaçları için hindi yetiştirdiklerini belirtmişlerdir.Kümeslerin tamamında belli bir suluk tipinin kullanılmadığı ve kümeslerin yaklaşıkolarak %86,3'ünde yemlik kullanıldığı saptanmıştır. Yetiştiricilerin %70,6'sının hastalığakarşı hindilere tedavi uyguladıkları belirlenmiştir.Sonuç olarak; Batman ili hindi yetiştiriciliğinin önemli sorunları olduğu ve karlılığınartırılması açısından üreticinin karşılaştığı problemlerin çözümünün büyük önem taşıdığısöylenebilinir.Anahtar Kelimeler: Hindi, üretici, bakım-besleme, pazarlama. This research was conducted to reveal the structure of turkey production carried outextensively (based on grazing in the pasture) in Batman province and the districts. In thestudy 190 surveys were conducted through proportional sampling and in order torepresent the sample population from the villages of Batman province. Questionnaires tobe applied to producers included the questions related to producers socio-economicstatus, structural characteristics of coops, and care and feeding of animals. According tothe survey, average age of producers was 41.06. the average duration of production was10.34 years and their average monthly income was calculated as TL 731.184. 59.9% ofthe producers stated that they raised turkeys for turkey-meat needs. It was determined thatall the coops did not use a certain type of drinker, and approximately 86.3% of coopsused mangers. 70.6% of the turkey breeders were established to apply treatments againstdisease.As a result; it can be pointed out that Batman province has important problems of turkeybreeding and the solutions to the problems that the producers face have great importancein terms of increasing profitabilityKeywords: Turkeys, producer, management, feeding, marketing.
Collections