Show simple item record

dc.contributor.authorEmiroğlu, Zeki
dc.date.accessioned2021-05-08T12:17:16Z
dc.date.available2021-05-08T12:17:16Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/701731
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada ağırlıkları 410-490 gr arasında değişen 50 adet erkek Sprague-Dawley cinsi sıçanlar kullanıldı. Beş denek grubu oluşturuldu: 1) Kontrol grubu: Hiçbir işlem yapılmadı. Laboratuar yemi ve serum fizyolojik gavajı verildi. 2) Ligasyon grubu: Üçüncü gün anestezi altında ortak safra yolu bağlanarak tıkanma sarılğı oluşturuldu. 3) Sukralfat grubu: Sukralfat gavajı verildi. Üçüncü gün safra yolu ligasyonu uygulandı. 4) Neomisin grubu: Neomisin gavajı verildi. Üçüncü gün safra yolu ligasyonu uygulandı. 5) Sukralfat + Neomisin grubu: Sukralfat + Neomisin gavajı uygulandı. Üçüncü gün safra yolu ligasyonu uygulandı. Denekler, iki gün daha ilgili gavajlar verildikten sonra 6.günde aşın anestezi dozu ile öldürüldü ve mikrobiyolojik inceleme için laparotomi yapılıp MLN, karaciğer, akciğer, kan ve dışkı örnekleri alındı. Doku ve kan kültürlerinde enterik bakteri izole edilmesi esasına dayalı olarak yapılan değerlendirme sonucunda bakteriyel translokasyon oranları: (G,) Kontrol grubu için %10 (G2) Ligasyon grubu için %90 (G3) Sukralfat grubu için %30 (G4) Neomisin grubu için %20 (G5) Sukralfat + Neomisin grubu için %30 29olarak bulundu ve G2 ile diğer gruplarda tespit edilen bakteriyel translokasyon oranlan arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı tespit edildi. Bakteriyel translokasyon tespit edilen organlardan en sık izole edilen bakteri (%47) literatür verilerine uygun olarak E.coli olmuştur. Elde edilen bu sonuçlar (sıçanlarda tıkanma sarılığının bakteriyel translokasyon oluşturması ve sukralfat ve neomisinin oluşan bu bakteriyel translokasyonu azaltması) literatür bilgileri ışığında tartışıldı. 30
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGenel Cerrahitr_TR
dc.subjectGeneral Surgeryen_US
dc.titleSıçanlarda deneysel tıkanma sarılığında meydana gelen bakteriyel translokasyon üzerine oral sukralfat ve neomisinin etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCholestasis
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmBacterial translocation
dc.identifier.yokid48695
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid48695
dc.description.pages35
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess