Impact of different level peppermint and ginger supplementation on broiler performance and blood parameter
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı broiler rasyonlarına %0,5 ve % 1 seviyelerinde prebiyotik kaynağıolarak nane yaprağı ve zencefil kökü eklenmesinin büyüme performansı, karkasözellikleri ve kan parametreleri üzerine etkisini belirlemektir. Toplam 225 adet günlükcivcivler, 5 gruba 3 tekerrürlü olacak şekilde şansa bağlı olarak dağıtılmışlardır. Gruplar,katkı maddesi içermeyen control (T1), % 0,5 Nane ihtiva eden T2, % 1 Nane içeren T3,% 0,5 Zencefil içeren T4 ve % 1 Zencefil içeren T5 şeklindeydi. Her civcive, 6 haftalıkdeneme süresince yem ve suya serbestçe erişebilecek imkanlar sağlandı. Yeme eklenenher iki tip prebiyotik takviyesinin birinci, ikinci ve üçüncü haftalar haricinde canlı vücutağırlığı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı ve üçüncü ve beşinci haftalar haricinde yemtüketimi, yem dönüşüm oranının etkisini göstermediği ancak deneme sonunda karkaskalitesi etkili olduğu görülmüştür. Muamele erkeklerde karkas yüzdesi ve karaciğerdışında bir etki göstermemiştir. Ayrıca, her iki prebiyotik de kan kolestrol ve toplamprotein üzerine etkili olmuştur. En iyi karkas oranı T4 ve T5 gruplarında elde edlilmiştir.Genel olarak, farklı düzeylerdeki her iki prebiyotik üretim performansını olumlu yöndeetkileyemediği, buna karşılık kolestrolü ve total proteini iyileştirebileceği sonucunavarılmıştır.Anahtar Kelimeler: Broiler, nane, zencefil, büyüme performansı, kan parametresi. The aim of this study was to figure out the effect of different level of peppermint andginger supplementation on broiler performance and blood parameter. In this studyPeppermint and Ginger root powder as a source of prebiotic at the level of 0.5% and 1% weresupplemented to determine the growth performance, carcass characteristics and bloodcharacterize in broiler chicks. An experiment of 42 days was conducted with a flock of225 one-day-old chicks. The birds were divided into 5 treatment groups with 3 replicationby completely randomized design. The groups were controlled with no additive (T1), thesecond group (T2) contained 0.5% Peppermint, the third group (T3) contained 1%Peppermint, the fourth group (T4 contained 0.5% Ginger and the fifth group (T5)contained 1% of Ginger. All chicks had free access to feed and water adlibitum duringthe 6-wk of the experiment. The results showed the both types of dietary prebioticsupplementations had no effect on the live body weight except the first, second and thirdweeks, and feed intake, feed conversion ratio with no effect except the third and fifthweeks, and carcass characterize at the end of the experiment with no effect except thedressing percentage and liver in male. Also, the blood characterizes content (cholesteroland total protein) were affected by both types of prebiotics. While the best result ofdressing percentage recorded in T4 and T5. Overall, it was concluded that different levelof the both type of prebiotics cannot positively effect on production performance, while itcan improve the cholesterol and total protein.Keywords: Broiler, peppermint, ginger, fattening performance, blood parameters.
Collections