Performance evaluation of residential kitchens: Sustainable and user friendly designs
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada kullanıcı açısından konutlardaki mutfak performansı değerlendirilmiş, ortaya çıkan sonuçların sürdürülebilirlikle uygunluğuna bakılmış ve sürdürülebilir mutfak önerileri sunulmuştur. Araştırmanın amacı kullanıcılar açısından, mutfak performansını değerlendirmek ve en uygun sürdürülebilir mutfak önerileri sunmaktır. Bu amaçla araştırmada, kullanıcılara göre mutfağın yeri ve tipi, mutfak planı, mobilyaları, ergonomisi nasıl olmalıdır?, kullanıcılar mutfak mobilyalarında ne tür malzeme tercih ederler?, aydınlatma nasıldır ve sürdürülebilirliğe uygun mudur?, kullanıcılar havalandırmadan, atık kontrolünden ve araç gereçlerden memnun mudur? ve mutfaklarının eksiklikleri nelerdir? sorularına cevap aranmıştır.Araştırmaya farklı sosyo-ekonomik düzeylerden 40 mutfak kullanıcısı katılmıştır. Bunların 20'si apartman dairesinde, 20'si müstakil evde yaşamaktadır. Araştırmada kapsam geçerliliği için uzman kanısı alınan 42 sorudan oluşan anket kullanıcılara uygulanmıştır. Veriler SPSS 16.0 programı kullanılarak girilmiştir. Verilerin analizinde frekans ve ortalama hesaplamalarına başvurulmuştur. Ankette yer alan açık uçlu sorular için çetele tutularak ortalama hesaplaması yapılmıştır.Bulgulara göre, kullanıcılar G tipi ve Ada tipinde, 5-10 m2 arası mutfaklar, 80-85 cm yüksekliğinde, 200-300 cm uzunluğunda, 3-4 cm kalınlığında tezgah, 35-40 cm., 40-45 cm derinliğinde dolap, buzdolabı-ocak, buzdolabı-lavabo arasında 50-100 cm mesafe, ocak-lavabo arasında 0-50 cm mesafe, yer döşeme malzemesinde seramik, dolap malzemesinde lake boya, tezgah malzemesinde ise mermer tercih etmektedir.Bu bulgular, sürdürülebilirlik açısından uygun bulunmuştur. Sadece lake boya kullanılması durumunda, toksik olmayan ve bio boyalı ürünler kullanılmalıdır. Kullanıcılar tarafından aydınlatmada doğal ışık ve floresanlar, havalandırmada bio filtreli aspiratörler ve rahatlık açısından çöp öğütücüler tercih edilmektedir. Çöp öğütücüler, sürdürülebilirlik açısından uygun değildir. Kullanıcıların gördükleri eksiklikler; yetersiz dolap kapasitesi, çöp öğütücü olmaması, mutfakların küçük olması ve yüksek enerji verimliliği olmayan makinelere sahip olmak olarak belirtilmiştir.Anahtar Kelimeler: Mutfak, mutfak performans değerlendirmesi, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir mutfak. In this study, performance of kitchen was evaluated by users, the results were compared with sustainability and given sustainable kitchen design suggestions. Aim of the study is to evaluate kitchen performance according to user?s views and to present most suitable kitchen design in terms sustainability. With this aim, how location, type, kitchen layout, furnitures, ergonomics should be, what kind of material and lighting are preferred by users are evaluated. Then, whether they are appropriate to sustainability or not and whether users are satisfied with ventilation, waste control and appliances were investigated. What kitchen?s deficiency are according to users were answered.40 kitchen users which are from different socio-economic status, attended to the survey. 20 of the participants live in detached houses and the rest live in flats. Firstly, a questionnaire was prepared by the researcher and was given to expert?s analysis for content validity. Then it was applied to participants. Questionnaire includes 42 items, some of which are open-ended. Obtained data was entered to the SPSS 16.0 programme. While analyzing data, frequency and mean techniques were used.The researcher kept tally for open-ended questions.According to findings, users prefer G and island shaped kitchen having, 5-10 square meters, 80-85 cm counter height, 200-300 cm counter lenght, 3-4 cm thickness of counter, 35-40 or 40-45 cm cabinetry depth. Refrigerator-cooker, refrigerator-sink distance should be 50-100 cm and sink-cooker distance should be 0-50 cm. Users are satisfied with painted-lacquer cupboard and marble counters. Findings are mostly suitable for sustainability, except the use of painted lacquer. If it is used, it must contain bio-paint and be non-toxic. Fluorescents, bio-filtered fans, natural lighting, garbage disposal are also preferred by the users. Defiency of the kitchens are: the inadequecy of cupboard capacity, non-existence of garbage disposal, small size of kitchens and high energy efficient appliances.Keywords: Kitchen, kitchen performance evaluation, sustainability, sustainable kitchen.
Collections