Bursa ve çevresinde yaygın bazı ticari etçi hibritlerin çeşitli verim özellikleri üzerine karşılaştırmalı bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
_49- ÖZET Bu arastama, Bursa ye çevresinde yaygın olarak yetiştirilen, yabana kökenli 3 ticari etçi hibrit soyunda besi performansı ve karkas özelliklerini ortaya koyarak, araştırma koşusu soyların anılan özellikler bakmandan karşılaştırılmasını hedeflemektedir. Araştırmanın materyalim, Hybro ve Ross ticarî hîbritlerinden 250'şerj ÎSA Vedette ticari hibritinden ise 200 baş günlük civciv oluşturmakta ve değerlendirmeler S haftalık besi süresini kapsamaktadır. Besi performansıyla ilgili bulgular Ö.-4., 4.-S. ve Ö.-S. haftalar arasında ayrı ayrı değerlendirilmiştir, karkas özellikleri ise kesimden hemen sonra saptanmıştır. Hybro, Ross ve ÎSA Vedette ticari hibritlerinde 8. hafta SOÎKI itibariyle besi performansı değerleri ve karkas özellikleri ile ilgili bulgular Çizelge-27rde verilmiştir. Bu bilgilerin ışığında., Bursa ve çevresinde araştırma materyali ticari hibritler içinden Hybro'Em; daha avantajlı olduğu sonucuna varılabilir. Bu koşuda yapılacak daha kapsamlı çalışmalar, üreticinin yönlendirilmesi açısından faydalı olacaktır. --5®- Çk©Sg©-2~- Arasımla konusu Sseari ©tçî raMSeKJ© s. hsfîa sonunds sapteaa besi v® ksrkss fesiSikîsriR® st feüîgyfer ÖZELLtKLEE îiyfar®E®ssISA-Tsietts Besi fesıîskieci Casîa ağarM: artıp (g) 2356 ± 45.62ÎOO ± 62 J1754 ± 42.4 Ysffl tSkstkîî (g) 54Î0.65140.153223 YsoîdsE ysrarîasıma, ! -.: 2.462.62339 MoîtaEte(%) 17.6016^04050 Karkas ös®İMMsîi Kas-kasağffisğı(g) 1827 ± 3S.61675 ± 39.81421 ± 33.6 Karkas-aadaaas (%) 755579.7681.05 Göğüs orsss(%) 26 J ± 0.4Î28.1 ± 0.1624.9 ± 0.47 Bcüana oraıa (%} 27.4 ± G3726.9 ± 0^426.7 ± 0.46 Kaısaîîana oraEi {%} îî.8 ± 0.1411.6 ± 0.15125 ± 0.16 îç orgaalana orasa (%) 63 ± O.B65 ± 0.087.4 ± 0.10 Karkasta sî oraaı (%) 52.4 ± 052545 ± 15048.6 ± 0.83 Karkasta kssaîk CTEEÎ (%) 34.1 ± 1.06325 ± 13035.4 ± 0.80 Karkasta yağ oraa (%) Î35 ± 0.90133 ± 0.2115.9 ± 0.71 - fflj Tl *sJL **` SüÜMARY Aim of ths rsssarch was to dstenaiııe aad compars fattening perfonnaace aad carcass dıaracteristics of 3 imported broîîer strams that arş bred wideîy İR îfee Bursa provisce. AnİBiai materiai of îfee research was 250 Hybro, 250 Ross and 200 ISA Vedstte commerciaİ crossbred day-oid chicks aad îhe ressarch was carried out for 8 weeks. Bata coacemed with fatîemng perfomıaace were be- losg to îhs 0.-4,, 4.-S. and Ö.-8. ı-yeeks periods of fatteniag. Carcass characte- ristics were determined at the ead of 8 weeks. Daîa concsnıed with ifae faîtenmg performanc® and carcass cfiaracîerîsîics of HybrOj Ross and ISA Vedette comiEsrcial strains at ths end of Sîh wssks arş pressntsd m Tabls-27. îa the îight of îhese data, Kybro sssms the mosî advenîageous conuner- ciai crossbred la ths Bursa provîacs. fcowsver mors dstaiîsd s'oıdîes fcas to be carried out to canalızs prodscsrs.-52- 5`ai2î@-2T. Dsta e©ncsra®d wsîiî £fc® Mteîîîng pesforîRsnc® snö csrcsss eJısrscIsristtes at ite ©ntil of ®th weeks PROPERTIES Kjîje-© Esss ISA-Ysd®ife Carcass Gearactaisîfcs Carcass wsigfct (g) 1827 ± 38.6 1675 ± 35.8 1421 ± 33.6 Drsssmg psrcsEtage (%) 7555 79.76 81.05 Brsast ratio (%) 265 ± 0.41 28.1 ± 0.16 24.9 ± G.47 Teigbs ratio (%) 27.4 ± 037 26.9 ± 0.24 26.7 ± 0.46 Wings ratio (%) 11.8 ± 0.14 11.6 ± 0.15 125 ± 0.16 Gibists ratio (%) 63 ± 0.13 65 ± 0.08 7.4 ± 0.10 Meat ratio is îfi® carcass (%) 52.4 ± 052 545 ± 150 48.6 ± 0.83 Boms ratio ia îiss carcass (%) 34.1 ± 1.06 325 ± 130 35.4 ± 0.80 Fat ratio is the carcass (%) 135 ± 0.90 133 ± 0.21 15.9 ± 0.71
Collections