Kükürtlü gübrelemenin kanola (Brassica napus L.) bitkisinin verim ve bazı kalite parametreleri üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Adiloğlu, Aydın | |
dc.contributor.author | Yilmaz, Rahime | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T10:03:47Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T10:03:47Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/667513 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Tekirdağ yöresinde yetiştirilen kanola bitkisinde farklı dozlarda uygulanan kükürt bitki besin elementi gübrelemesinin, kalite ve verim üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tekirdağ İli, Süleymanpaşa ilçesi, Karacakılavuz Mahallesinde kanola bitkisi ile bir deneme kurulmuştur. Deneme 0, 2 ve 4 kg kükürt/da dozlarında 3 tekerrürlü, 3x3 m2 ve 9 parselden oluşturulmuştur. Ekimle birlikte tüm parsellere toprak analizi sonuçlarına göre 10,788 kg N/da, 7 kg P2O5/da ve 8 kg K2O/da gübrelemesi ve Mart ayında 3,212 kg N/da uygulaması 9 parsele el ile serpilerek uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda her deneme parselinden alınan kanola bitkisi ve tohumu örneklerinin verim, bin dane ağırlığı, yağ oranı ile bazı makro ve mikro besin elementi analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre artan kükürt besin elementi uygulamaları ile bitkinin verimi ve bin dane ağırlığının bölge normallerinde kaldığı belirlenmiştir. Kanola bitkisinin N, P, K, Mg, Ca, Fe, Mn, Cu ve Zn içerikleri literatürde belirtilen yeterlilik sınır değerleri aralıklarında bulunmuştur. Yapılan araştırmada artan kükürt miktarları ile kanola bitkisinin yağ oranında doğrusal bir artış olduğu, ham yağ oranlarının % 43,50-46,00 arasında değiştiği ve uygulanan kükürt besin elementi dozlarına bağlı olarak yağ oranlarında % 1,54 ile % 5,27 aralığında artışlar belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | This study was done for the purpose of determining of nutrition status of canola plant with plant analysis. For this purpose, a field experiment was done with canola (Brassica napus L.) plant. Different doses of sulphur (0, 2 and 4 kg/da) were applied to the canola plant with three replications. Field experiment was done randomly block experiment design and 3 m x 3 m sized parcels ant total 9 parcels in Karacakılavuz village in Tekirdağ. And 10,788 kg N/da, 7 kg P2O5/da and 8 kg K2O/da fertilizers were applied to each parcel with sowing according to the soil analysis results and 3,212 kg N/da was applies each parcels in March month. According to the experiment results, yield and thousand kernels weight was not affected with sulphur applications. Nitrogen, P, K, Ca, Fe, Mn, Cu and Zn contents of canola (Brassica napus L.) plant was determined sufficient level according to related literatures. But, oil contents of canola (Brassica napus L.) plant increased with sulphur applications. These increases obtained between 1.54 % and 5,27 %. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kükürtlü gübrelemenin kanola (Brassica napus L.) bitkisinin verim ve bazı kalite parametreleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of sulphur fertilization on yield and some quality parameters in canola plant (Brassica napus L.) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10154658 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 476634 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |