Kilis ilinin içme sularının kullanılabilirliğinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Kilis ili şebeke sularının fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri içme suyu kalitesi bakımından incelendi. Bu amaçla, 2009 Ağustos ve 2010 Şubat aylarında, dokuz bölgeden doksan su örneği alındı. Sonuç olarak, incelenen numunelerin renk, pH, elektriksel iletkenlik, bulanıklık, sertlik, amonyum azotu, nitrit, demir, alüminyum ve arsenik bakımından uygun olduğu belirlendi. Bütün su örneklerinde limit değerlere göre flor değerlerinin düşük olduğu, birçok su örneğinde ise klor değerlerinin yüksek olduğu, mangan değerlerinin ise iki noktada üst limit değerinin üzerinde olduğu görüldü. Doksan örnekten beş tanesinin mikrobiyolojik kirlilikten dolayı (yani koliform bakteri ve Escherichia coli bakımından) içmeye uygun olmadığı tespit edildi. Diğer numunelerin ise suyun belirlenen fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra mikrobiyolik olarak ta temiz olduğu ve bu nedenle içmeye uygun olduğu belirlendi. Ayrıca, bazı örneklerde ise fazla klorlamadan kaynaklanan klor kokusunun olduğu tespit edildi.Anahtar kelimeler: Kilis, Şebeke suyu, İçme suyu, Fiziksel özellik, Kimyasal özellik ve Mikrobiyolojik özellik. In this study, physical, chemical and microbiological analysis of the tap waters of Kilis province was investigated in terms of drinking water quality. For this purpose, in 2009 Agust and 2010 February, the ninety-water samples were taken from nine different regions. In conclusion, all samples studied were determined to be appropriate in terms of color, pH, electrical conductivity, turbidity, hardness, ammonia nitrogen, nitrite, iron, aluminum and arsenic. It was seen that the values of fluoride was low to the limited values in all water samples, and the values of chlorine was high in many water samples, and the values of manganese was over the limited values at two points. It was determined that five from these examples were not suitable to drink due to microbiological pollution (i.e, in terms of coliform bacteria and Escherichia coli). It was determined that the other samples were also clean as a microbiological as well as the determined physical and chemical properties of water, and thus they were suitable to drinking. But, in some samples, the smell of chlorine was determined due to excessive chlorination.Key words: Kilis, tap water, drinking water, physical properties, chemical properties and microbiological features.
Collections