Show simple item record

dc.contributor.advisorŞekeroğlu, Nazım
dc.contributor.authorAkgünlü, Semiye Burçin
dc.date.accessioned2021-05-08T08:43:49Z
dc.date.available2021-05-08T08:43:49Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/656460
dc.description.abstractBu çalışmada, Kilis ve Gaziantep çevresinde doğal olarak yetişen ve sebze olarak tüketilen değişik familyalara ait on farklı bitki taksonunun mineral içerikleri ve mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Çalışmada ele alınan bitkiler; Arum dioscorides (gavurpancarı), Chenopodium album (kazayağı), Malva sylvestris (ebegümeci), Mentha longifolia (yarpuz), Nasturtium officinale (su teresi), Papaver rhoeas (gelineli), Polygonum aviculare (kuş ekmeği), Rumex acetosella (kuzukulağı), Sinapis alba (hardal) ve Urtica dioica (ısırgan otu)'dır. Bu bitkilerin sebze olarak kullanılan kısımlarında, kimyasal özellikler olarak mineral madde konsantrasyonları (Al, Ar, B, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S ve Zn) ve biyolojik özellikler olarak ise hekzan ve sulu metanol ekstrelerinde antimikrobiyal analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, bitki taksonlarına göre değişmekle birlikte mineral madde bakımından ele alınan bitkilerin oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Farklı bitki ekstrelerinin oldukça kuvvetli antimikrobiyal özelliklere sahip oldukları da çalışmada bulunmuştur.
dc.description.abstractIn this study, the mineral content and microbiological analysis of some plants, which belong to ten different taxa of various families, naturally grown and consumed as a vegetable in Kilis and Gaziantep regions were determined. The plants studied here were as follows: Arum dioscorides, Chenopodium album, Malva sylvestris, Mentha longifolia, Nasturtium officinale, Papaver rhoeas, Polygonum aviculare, Rumex acetosella, Sinapis alba, and Urtica dioica. Methanolic and hexane extracts of edible parts were used for microbiological analysis whereas dried edible plants were tested for mineral concentrations (Al, Ar, B, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S and Zn) for chemical properties. Consequently, the plants were found to be rich in terms of mineral contents depending on the plant taxa. Plant extracts were, furthermore, determined to have very strong antimicrobial properties.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleKilis ve Gaziantep yöresinde tüketilen bazı yabani sebzelerin mineral içerikleri ve mikrobiyolojik analizleri
dc.title.alternativeMineral content and microbiological analysis of some wild edible vegetables consumed in Kilis and Gaziantep provinces
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid428203
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid320906
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess