dc.contributor.advisor | Şekeroğlu, Nazım | |
dc.contributor.author | Akgünlü, Semiye Burçin | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:43:49Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:43:49Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/656460 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Kilis ve Gaziantep çevresinde doğal olarak yetişen ve sebze olarak tüketilen değişik familyalara ait on farklı bitki taksonunun mineral içerikleri ve mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Çalışmada ele alınan bitkiler; Arum dioscorides (gavurpancarı), Chenopodium album (kazayağı), Malva sylvestris (ebegümeci), Mentha longifolia (yarpuz), Nasturtium officinale (su teresi), Papaver rhoeas (gelineli), Polygonum aviculare (kuş ekmeği), Rumex acetosella (kuzukulağı), Sinapis alba (hardal) ve Urtica dioica (ısırgan otu)'dır. Bu bitkilerin sebze olarak kullanılan kısımlarında, kimyasal özellikler olarak mineral madde konsantrasyonları (Al, Ar, B, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S ve Zn) ve biyolojik özellikler olarak ise hekzan ve sulu metanol ekstrelerinde antimikrobiyal analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, bitki taksonlarına göre değişmekle birlikte mineral madde bakımından ele alınan bitkilerin oldukça zengin olduğu tespit edilmiştir. Farklı bitki ekstrelerinin oldukça kuvvetli antimikrobiyal özelliklere sahip oldukları da çalışmada bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | In this study, the mineral content and microbiological analysis of some plants, which belong to ten different taxa of various families, naturally grown and consumed as a vegetable in Kilis and Gaziantep regions were determined. The plants studied here were as follows: Arum dioscorides, Chenopodium album, Malva sylvestris, Mentha longifolia, Nasturtium officinale, Papaver rhoeas, Polygonum aviculare, Rumex acetosella, Sinapis alba, and Urtica dioica. Methanolic and hexane extracts of edible parts were used for microbiological analysis whereas dried edible plants were tested for mineral concentrations (Al, Ar, B, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, S and Zn) for chemical properties. Consequently, the plants were found to be rich in terms of mineral contents depending on the plant taxa. Plant extracts were, furthermore, determined to have very strong antimicrobial properties. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Botanik | tr_TR |
dc.subject | Botany | en_US |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Kilis ve Gaziantep yöresinde tüketilen bazı yabani sebzelerin mineral içerikleri ve mikrobiyolojik analizleri | |
dc.title.alternative | Mineral content and microbiological analysis of some wild edible vegetables consumed in Kilis and Gaziantep provinces | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 428203 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 320906 | |
dc.description.pages | 71 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |