Attenüe Brucella melitensis (REV-1) aşısının farklı stabilizatörlerle liyofilizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada attenüe Brucella melitensis Rev-1 aşısının farklı stabilizatörler ile liyofilizasyonu ve bunun liyofilizasyon işlemine ve hızlı stabilite testi yapılarak raf ömrüne etkileri araştırılmıştır. Bu amaç ile Dollvet Veteriner Aşı İlaç Biyolojik Madde Üretim A.Ş bakteriyoloji laboratuvarında attenüe Brucella melitensis rev-1 aşı kültürü üretilmiştir. Üretilen kültürün birisi kontrol olmak üzere 4 farklı stabilizatör ile liyofilizasyonu yapılmıştır. Bütün gruplar için liyofilizasyon öncesi ve liyofilizasyon sonrası canlılık sayımları yapılarak aradaki kayıp oranı belirlenmiştir. Son olarak da hızlı stabilite testi yapılarak liyofilizasyondan sonra hangi stabilizatör ortamın canlılık oranını daha stabil tuttuğu belirlenmiştir. Liyofilizasyonu yapılan aşı gruplarından liyofilizasyon esnasında en yüksek korumayı % 2,5 proteose peptone , % 5 sukroz , % 0,5 gelatine ile hazırlanan aşı grubu gösterirken hızlı stabilite testinde en stabil ortam ise kontrol grubu olan % 2,5 Bacto casitone , % 5 sukroz, %1 sodium L- glutamate monohydrate ile hazırlanan aşı grubu olmuştur. % 2.5 tryptone, %0,5 sukroz, %0,1 sodyum L-glutamate içeren stabilizatör ortamı ise hem liyofilizasyon stresine karşı dayanıksızlığı hem de hızlı stabilite testinde büyük kayıp vermesi ile bu amaca uygun olmadığı anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Brucella melitensis, Rev-1, Liyofilizasyon, Aşı, Stabilizatör In this study, effects of lyophilizing processes with different stabilizers on viability and shelf-life of attenuated Brucella melitensis Rev-1 vaccine were investigated by using rapid stability tests. With this purpose, attenuated Brucella melitensis Rev-1 vaccine cultures were produced in bacteriology laboratory at Dollvet Veterinary Vaccine Production and Marketing Company. Cultures were lyophilized with 4 different stabilizers. Before and after lyophilization, counts for vitality were made for all groups and losses of vitality rates was determined. Finally fast stability tests made after the lyophilizing to determine which of the stabilizers ensure more stable environment for the rate of viability. Among lyophilized vaccine groups, the vaccine prepared with % 2,5 Proteose Peptone, % 5 Sukroz, % 0,5 Gelatin was showed maximum protection for viability during liyophilization. However fast stability tests showed that the % 2,5 Bacto Casitone, % 5 Sukroz, % 1 Sodium L-glutamate monohydrate was the most stable environment for shelf-life in vaccine preparation.Keywords: Brucella melitensis, REV-1, lyophilization, vaccine, stabilizers.
Collections