Tokat il merkezindeki ilköğretim 6, 7, 8. sınıf öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyleri ve alışkanlıkları ile obezite sıklığını etkileyen faktörler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Tokat il merkezindeki ilköğretim 6, 7, 8. sınıf öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyleri ve alışkanlıkları ile obezite sıklığını etkileyen faktörlerin araştırılması amacıyla yürütülmüştür.Ekim-Aralık 2010 tarihleri arasında yürütülen çalışmanın verileri anket formu ve antropometrik ölçümler ile toplanmıştır. Öğrencilerin antropometrik ölçümleri yapılarak, yaşa ve cinsiyete özgü beden kitle indeksleri (BKİ) belirlenmiştir. Verilerin analizi SPSS 18,0 istatistik paket programında sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ve ki-kare testleri ile yapılmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 12,2±0,9 yıl olup, %47,3'ü (143) kız, %52,7'si (159) erkektir.Araştırma sonucuna göre;Öğrencilerin %56,1'inin günde üç öğün tükettikleri, en çok atlanan öğünün kahvaltı olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %47,0'ının sıklıkla ara öğünlerde yiyecek-içecek tükettikleri ve ara öğünlerde en çok tüketilen yiyeceğin bisküvi-kraker ve şeker-çikolata (%38,5), içeceğin ise kola-gazoz olduğu (%50,4) belirlenmiştir. Çalışmaya katılan erkek (%64,2) ve kızların (%77,9) yarısından fazlasının yemek seçtiği belirlenmiştir.Öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri değerlendirildiğinde %30,4'ünün kötü, %59,0'ının orta ve %10,6'sının iyi olduğu saptanmıştır. Anne ve babası üniversite ya da yüksekokul mezunu olan öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri diğer öğrencilerden daha yüksek bulunmuştur.Öğrencilerde obezite sıklığı %15,2 ve fazla kilolu olma sıklığı ise %20,6 olarak saptanmıştır. Obezite sıklığı kızlarda %8,5 ve erkeklerde %21,1 olarak saptanırken, kilo fazlalığı kızlarda %16,9, erkeklerde %23,7 olarak bulunmuştur. Cinsiyet, evdeki birey sayısı, anne-baba eğitim durumu, sosyo-ekonomik durum ve kardeş sayısı ile obezite arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05).Sonuç olarak, ilimiz ilköğretim çağı çocuklarında obezite sıklığı yüksek bulunmuştur. Adolesan döneminde obeziteyle mücadele etmek için öğrencilere ve ailelerine yeterli ve dengeli beslenme, obezite ve düzenli fiziksel aktivite konularında eğitim verilmelidir.Anahtar Kelimeler: Adolesan, Beslenme Alışkanlıkları, Beslenme Bilgi Düzeyi, Obezite, Risk Faktörleri. This research was carried out to sort out the nutrition knowledge levels and eating habits with the factors affecting obesity prevalence of the 6th, 7th, 8th grade primary school children in the centre of the Tokat.The research sample data were collected between October and December 2010 using a questionnaire developed by the researchers and anthropometric measurements. After the anthropometric measurements of the students were computed, Body Mass Indexes (BMI) based on an age and sex-specific were determined. The data were analyzed with test of number, percentage, chi-square, standart deviation and mean at SPSS 18,0 statistic packet program.The mean age of the participating students was 12,2±0,9 years, 47,3% (143) girls and 52,7% (159) were boys.According to the research results;It was determined that 56,1% of the students ate three meals a day, the most skipped meal was breakfast. It was determined that 47,0% of them consumed snacks between meals and the most consumed food during meals were biscuit-cracker, sugar-chocolate (38,5%) and the most consumed beverage were cola-soda pop (50,4%). More than half of boys (64,2%) and girls (77,9%) were pickers as regards what they eat.When the levels of nutrition knowledge were evaluated, it was established that the knowledge levels of 30,4%, 59,0%, 10,6% of the students were poor, medium and good, respectively. Ranks of nourishment knowledge the students whose parents graduated from universities and high school are higher than the other ones.It was determined that the prevalence of obesity was 15,2% and the prevalence of overweight was 20,6%. It was found that the prevalence of obesity among girls and boys was 8,5% and 21,1% while the prevalence of overweight among girls and boys was 16,9% and 23,7% respectively. The relationship between sex, family members, parent?s education, socioeconomic condition, number of siblings and obesity were found statistically significant (p<0,05).As a result, the prevalence of obesity was higher among in the primary school children in Tokat. The students and their families must be educated about adequate and balanced nutrition, obesity and regular physical activity for to fight with obesity in adolescence.Key Words: Adolescents, Eating Habits, Nutrition Knowledge Level, Obesity, Risc Factors.
Collections