Bazı elma çeşitlerinde soğuk depoda muhafaza şartlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-64- ÖZET Bu araştırmada amaç ülkemizin üç önemli elma çeşidi olan Amasya, Golden Delicious ve Starking Delicious çeşitlerinin üç farklı muhafaza şartlarında gösterdikleri dayanım, titre edilebilir asitlik, suda çözünebilir toplam kuru madde, meyve eti sertliği, pH ve ağırlık kayıpları kriterleri ile belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir: Muhafaza periyodu basında Amasya elma çeşidinde meyve eti sertliği diğer çeşitlere göre daha yüksek bulunmuştur ve bu farklılık muhafaza süreleri sonuna kadar devam etmiştir.Soğuk depo açısından ise en yüksek meyve eti sertliği değeri SD.I'de bulunmuştur. Titre edilebilir asitlik tüm çeşit ve depolarda muhafaza süresince azalmıştır. Ancak muhafaza süresi sonunda Starking Delicious çeşidinde diğer çeşitlere oranla daha fazla asit içerdikleri görülmüştür. Tüm elma çeşitlerinde muhafaza peryodunun basında S.Ç.K.M. oranlarında artış görülmüştür ve bu artış farklı çeşitlerde farklı zamanlarda maksimum seviyeye ulaşmıştır. Ancak muhafaza sonunda tüm çeşitlerde düşüş görülmüştür. Nişasta açılımı Golden Delicious ve Amasya elma çeşitlerinde muhafaza peryodunun 105. gününde Starking Delicious çeşidinde ise 150. gününde saptanmıştır. Bununla birlikte Starking Delicious, Golden Delicious ve Amasya çeşitlerinden daha fazla S.Ç.K.M. oranlarına sahiptir.-65- pH muhafaza süresince tüm çeşit ve depolarda artmıştır. Bu artış çeşitlerde ve soğuk depolarda maksimum düzeye ulaşmıştır. Meyvelerde ağırlık kaybı SD.III'te muhafaza edilenlerde daha yüksek bulunmuştur. SD.I'de muhafaza edilen elmalarda ise ağırlık kayıpları ekonomik sınırlar içinde kalırken bu kayıp Amasya çeşitlerinde Starking Delicious ve Golden Delicious çeşitlerine göre daha az olmuştur. SUMMARY The aim of this research was to determine storage tole rance, titreable acidity, total solible solid, fruit firmness, pH, and weight losses criterion of Amasya, Golden Delicious ve Starking Delicious which are the tree main apple cultivars in Turkey. Research findings are as follows: At the beginning of storage period, in Amasya apples fruit firmness was found to be higher and this difference was steady during the storage period. The highest fruit firmness value was found in SD.I for cold storage. Titreable acidity decreased in all varieties and cold storages during the storage period, however, through the end of storage period Starking Delicious had slightly higher acidity than other cultivars. At the beginning of the storage period, in all varieties and all cold storages, total solible solid had shown an increase and this increase has reached maximum level at various periods for various cultivars. Through the end of storage period in all cultivars and cold storage had shown an decrease, however, this the end of storage period Sarking Delicious had slightly higher total solible solid than Golden Delicious and Amasya. Starch (1 iodine) Staining was determined in Golden Deli cious and Amasya cultivars on the 105 th days of the storage period while was determined in Starking Delicious on the 150 th days of the storage period.-67- ; pH had increased in all of cultivars and cold storages during storage period. This increase has reached maximum level for various cultivars and various cold storages Weight losses in fruits kept at SD.III were found to he higher than SD.I and SD.II. While of the fruit kept in SD.I weight loss was in the economical limits and was smaller in Amasya than in Starking Delicios and Golden Delicious.
Collections