Show simple item record

dc.contributor.advisorSencar, Özer
dc.contributor.authorİdi, Muzaffer
dc.date.accessioned2021-05-07T12:07:53Z
dc.date.available2021-05-07T12:07:53Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/618948
dc.description.abstractIV ÖZET Tokat yöresinde taze tüketime uygun mısıra olan talep oldukça fasladır ve ihtiyaç duyulan mısırın büyük bir bölü mü Tokat dışından sağlanmaktadır. Bu çalışmayla farklı ye tiştirme metodları ve ekim zamanları kullanılarak dışa ba ğımlı olan taze süt mısır üretiminin mümkün olan en erken sürede gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Deneme 1993 yılı vejetasyon döneminde Kasova şartlarında yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan iki şeker mısır çeşidi; Jubilee ve Reward 'dır. Deneme 29 Nisan, 14 Mayıs ve 29 Mayıs olmak üzere 3 ekim samanı ile normal ekim, polietilen malçlama ve fide leme yöntemi olarak 3 yetiştirme metodundan ibarettir. De neme, Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekerrür lü olarak kurulmuştur. Denemede elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebi lir: 1- Denemede kullanılan Reward ortalama 83,2 günde, Ju bilee ise 89,8 günde olgunlaşmıştır. Bu iki çeşitten alman dekara pazarlanabilir koçan sayıları sırasıyla 6635,5 ve 7385,0 adettir. 2- Çeşitler en erken 3. ekim zamanında ve en geçte 1. ekim zamanında olgunlaşmıştır. Dekara alınan pazarlanabilir koçan sayıları en fasla l.ekim zamanında, en az 3. ekim za manında elde edilmiştir. 3- Kullanılan yetiştirme metodlarından en kısa sürede olgunlaşma 74,3 gün ile fideleme yönteminde elde edilmiş-tir. Normal ekimde 93,3 gün ile en usun sürede olgunlaşma sag lanmış t ir. Male lama ile normal ekime göre sağlanan erken- cilik ekonomik bakımdan önemli bir fayda sağlamamaktadır. 4- En fasla koçan sayısı 29 Nisan tarihinde yapılan dikimde 11.323 adet ile Jubilee çeşidinde fideleme yöntemi ile sağlanmıştır. Çeker mısır taae(yeşil) koçan olarak pa- aarlanan bir üründür. Bu nedenle dekardan elde edilen taze koçan sayısı büyük önem taşımaktadır, üretici denemenin ya pıldığı şartlarda Jubilee çeşidini kullanarak fideleme yön temiyle 29 Nisan tarihinde yapacağı şaşırtma ile en fasla geliri sağlayabilir.
dc.description.abstractVI SUMMARY In Tokat, the consumption of fresh maize is heavily demanded. However, a large of amount maize is provided from other regions of Turkey. The aim of this study is to produce fresh maize in the earliest period by using different grow ing method and sowing time in Tokat conditions. This research was conducted in 1993 vegetation period in Kazova conditions. Two sweet corn varieties used in this research were Jubilee and Reward. This study was consisted of three different sowing time which were 29 April, 14 May and 29 May, and three growing method which were normal sowing, polyethylene mulching and transplanting. The study was established at randomized blocks split-split plots design with three replication. The results are summarised in the research as fol lowing: 1- Cultivar Reward was ripen during average 83.2 days while cultivar Jubilee was ripen during average 89.8 days. The number of ear marketing per decare was 6635.5 and 7385.0, respectively. 2- The cultivars were ripen the earliest period in the third sowing time, and the last period in the first sowing time. The most number of ear marketing per decare was harvested in the first sowing time the least number of ear marketing per decare was harvested in the third sowing timeVII 3- The shortest ripening period was evaluated fr<om transplanting method with 74.3 days. The longest ripening period was evaluated from normal sowing time with 93.3 days Mulching method hasn't provided an important benefit econo mically according to normal sowing. 4- The most number of ear was evaluated from trans planting method in Jubilee cultivar* with 11323 ear in the 29th April date. Sweetcorn is marketed as a fresh ear. Therefore the number of ear per decare is very important. Farmers can gain the most profit with transplanting method by using cultivar Jubilee in 29 April.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleŞeker mısırda ekim zamanı ve bazı yetiştirme tekniklerinin verim, verim unsurları ile bazı morfolojik ve fenolojik özelliklere etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSowing date
dc.subject.ytmPhenology
dc.subject.ytmMaize
dc.subject.ytmTokat
dc.subject.ytmYield components
dc.subject.ytmMorphological properties
dc.subject.ytmField crops
dc.identifier.yokid34342
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid34342
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess