Tokat içme sularındaki flor tayini ve florun insan sağlığına olan etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma ile Tokat Belediyesi'nin halkın kullanımına sunduğu içme sularındaki flor miktarları tespit edilmiştir. Tokat halkının içme suyu olarak kullandığı; Keskin kuyu, Derin kuyu I, Derin kuyu II, Buzluk suyu (Gedağzı), Malkayası, Geyraz (T.C.K.), Topçubağı, Saraçoğlu çeşmesi, Çamlıbel çeşmesi, Ayrancıoğlu, Çördük suyu (Beybağı) ve Katmerkaya sularından 100'er mi. su numuneleri alınarak Potansiyometrik olarak farklı iki sıcaklık gurubunda flor tayini yapılmıştır.11 25-30 °C de flor konsantrasyonu Malkayası suyunda 0.447 mg/L, Ayrancıoğlu suyunda 0.424 mg/L olarak, 6-12 °C de ise Malkayası suyunda 0,458 mg/L, Ayrancı oğlu suyunda ise 0,419 mg/L olarak tespit edilmiştir. Diğer içme sularındaki flor değerleri ise yaklaşık 0.1 mg/L civarında bulunmuştur. TS 266 içilebilir suların fiziksel ve kimyasal özellikleri tablosunda, tavsiye edilen flor miktarı 0.8 - 1.7 mg/L olarak verilmiştir. Elde ettiğimiz flor miktarları tavsiye edilenlerden çok düşük çıkmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; beslenme ve hayat tarzının hızla değiştiği ve dişlerin çürümesinin hızlandığı günümüzde çocuklar başta olmak üzere tüm Tokat halkına tavsiye edilen miktarlarda florlu su kullandırılmasının koruyucu sağlık hizmeti olarak uygun olacağı kanaatindeyiz. Anahtar Kelimeler: Flor, Sağlık, İçme suyu, Florozis In this study, the quantity of flour in drinkable water, provided by municipality of Tokat, has been determined. The quantity of flour in water samples from Keskin kuyu, Derin kuyu, I, n, Buzluk water (Gedağzı), Malkayası, Geyraz fountain, Topçubağı, Saraçoğlu fountain, Çamlıbel fountain, Ayrancıoğlu, Çördük water, Katmerkaya were determined potanciometrically.IV These water soureces are used to provide drinkable water for people living in Tokat. The flour concentrations were measured at twelve stations between 6-12 °C and 25- 30 °C, the lowest and highest concentration was found Geyras and Malkayası fountains each of to temperatures range, At' 25-30 °C, the avarage concentration of flour were found as 0,194 ± 0,12 and at 6-12 °C, as 0,182 ±0,13 The flour quantities of our samples were lower than the measure suggested by Turkish Standarts Enstituete shown table. The suggested flour quantity is 0.8-1.7 mg/L. Based on our results we suggest that people should use a water richer in flour quantity, since, the way of living and dieting, especially for children, has been changing rapidly, Protective Healty services advise richer flour quanties in drinking water to avoid from healty problems especially tooth decay. Key Words: Fluor, Healty, Drinking water, fluorosis.
Collections