Fındıkta kurutma sistemlerinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET FINDIKTA KURUTMA SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Mustafa Demirbaş Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 63 Sayfa Danışman : Doç.Dr. Ali KASAP Jüri : Doç.Dr.Ali KASAP Doç.Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ Yard.Doç.Dr.Yakup ÖZKAN Ülkemizin geleneksel ihraç ürünlerinden fındığın Tombul, Palaz, Kalınkara ve Sivri cehilleri Ordu yöresi iklim değerlen dikkate alınarak yürütülen çalışmada kurulma serası içinde ve dışında kurutulmuştur. Fındık bahçesinde karışık olarak bulunan fındık çeşitleri, Ağustos ayının ikinci haftasında birbirlerine karıştırılmadan hasat edilerek 5-6 gün zuruflu olarak ön kurutma yapılmıştır. Birbirlerine karışmaması için elde ayıklanan fındık çeşitleri, 33 x 33 cm boyutunda kontraplak tepsilere 4 cm kalınlığında ve 2-3 tabaka halinde serilerek kurutma serasında ve sera dışında kurutulmuştur. Ürünlerin kuruma süresince sera içi, sera dışı sıcaklık ve bağıl nem delerleri ölçülmüştürSera içinde kurutulan fındık çeşitlerinde ağırlık kaybı, Tombul fındıkta % 13,4, Palaz fındıkta % 14,7, Kalınkara fındığında % 14,6, Sivri fındıkta % 13,7 olmuştur. Sera dışında kurutulan fındık çeşitlerinde ağırlık kaybı; Tombul fındıkta % 13,9, Palaz' da % 14,5, Sivri ' de % 14,5 ve Kalınkara' da % 15 olmuştur. Sera içinde kurutulan fındık çeşitlerinde 3. Gün sonunda Tombul % 4.12, Palaz % 5.19, Sivri % 5,13 ve Kalınkara % 4,12 sabit nem değerine ulaştığı görülmüştür. Sera dışında Tombul % 3.34, Palaz % 3.83, Sivri % 3.56 ve Kalınkara % 2.95 nem değerine ulaşmıştır. Anahtar Kelimeler : Serada kurutma, Güneşte kurutma, fındık m ABSTRACT COMPARE OF THE HAZELNUT DRYING SYSTEMS. Mustafa Demirbaş Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natureland Applied Science Department of Agricultural Machinery Master Thesis 2000, 63 Page Supervision AssocProf.Dr.Ali KASAP Jury:Assoc.Prof.Dr.AIi KASAP AssocProf.DrGazanfer ERGÜNEŞ Asst.Prof.Dr.Yakup ÖZKAN Hazelnut is one of the traditional export products of Turkey, Tombul, Palaz, Kalınkara and Sivri cültivars of hazelnut dried in and out of greenhouses drier in the study were carried out in Ordu, taking into account regional climate values. Hazelnut cultivars grown mixed in the orchard were harvested without mixing each other at the second week of August. Preliminary drying was applied for hazelnut cültivars 5-6 days after harvesting. Hazelnut cültivars spread out try having 33 x 33 cm dimension with 2-3 layers and 4 cm height were dried in and of greenhouse. The heat and humidity values of products in and out of green house were measured during drying process. Loss of weight of hazelnut cültivars dried in greenhouse were 13,4 % for tombul, 14,7 % for palaz, 14,6 % forJV kahnkara and 13,7 for sivri. Loss of weight in hazelnut cültivars dried out of green house were 13,9 % for tombul, 14,5 for palaz, 15 % for kahnkara and 14,5 % for sivri. At the and 3 * day, tombul, palaz, sivri and kahnkara cültivars of hazelnut dried in green house reached to constant humidity of 3,24 %, 5,19, % 5,13 %, 4,12 %, respectively. Humidity figures of hazelnut cültivars dried out of green house were 3,34% for Tombul, 3,83 % for Palaz, 2,95 % for Kahnkara and 3,56 % for Sivri. Key words : Green house drier, solar drying, hazelnut.
Collections