Tokat bölgesinde selekte edilen önemli ceviz tiplerindeki yağ asiti kompozisyonunun tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET TOKAT BÖLGESİNDE SELEKTE EDİLEN ÖNEMLİ CEVİZ TİPLERİNDEKİ YAĞ ASİDİ KOMPOZİSYONUNUN TAYİNİ Adnan KARADAĞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 50 sayfa Danışman: Prof.Dr. Zekeriya ALTUNER Jüri : Prof. Dr. Zekeriya ALTUNER Jüri :Yrd. Doç. Dr. Necmettin YOLMAZ Jüri : Yrd. Doç. Dr. Yakup ÖZKAN Tokat bölgesinden seleksiyonla elde edilmiş sekiz ceviz tipi ile iki adet standart ceviz çeşidinin yağ asitlerinin kompozisyonunu,bunların miktar ve oranlarını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada; tipler arasında önemli farklılıkların bulunduğu tespit edilmiştir. Örneklerde genellikle beş yağ asidinin bulunduğu görülmüştür. Bu yağ asitlerden oran bakımından ilk sırayı %54.23-85.32'lik değeri ile linoleik asit alırken, bunu sırasıyla %4.06- 35.16 ile oleik, %5.85-66.16 ile palmitik, %1. 80-25.45 ile stearik ve %0.14- 41.35 ile palmitoleik asitlerin takip ettiği görülmüştür. Ayrıca bu yağ asitlerine göre daha az önemli olan bazı doymuş veya doymamış, tek veya çift karbon sayılı yağ asitleri de bazı ceviz tiplerinde bulunmuştur. Bu yağ asitlerini baza tiplerde fazla, diğer bazı tiplerde ise çok az olduğu görülmüştür. Örneğin; kaprik asit (10:0) dört ceviz tipinde %0. 14-46.3 oranlarında bulunurken, laurik asit (12:0) iki ceviz tipinde %0.05-21.42 oranlarında bulunmuştur. Ayrıca, 12-metil-9-tetradekenoik asit( 15:1 Anteiso) %0.43-30.12 oranında, pentadekanoik asit (15:0) %0.93 oranında, 13-metil-9-tetradekenoik asit (15:1 İSO G) %38.23 oranında, 16-metil-oktadekanoik asit (19:0 Anteiso) %0.24-58.65 oranlarında, 9- nanodekenoik asit (19:1) %39.24 oranında bulunurken araşidik asit (20:0) ise sadece iki tipte %1.65 ve %0.79 oranlarında bulunmuştur. Değişik ceviz tiplerinde miktar ve çeşit bakımından farklı yağ asitleri bulunmasının nedenlerinin genetik farklılıklar, çevre şartlan, sulama rejimi, hasat dönemi gibi faktörler olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler; Ceviz, Yağ Asitleri, Ceviz Yağ Asitleri II ABSTRACT ANALYSIS OF FATTY ACID COMPOSITION IN SOME IMPORTANT WALNUT TYPES GROWN İN TOKAT REGION Adnan KARADA? Gaziosmanpaşa University Graduate School of Naturel and Applied Science Department of Biology Science Masters Thesis 2000, 50 page Supervisor : Prof. Dr. Zekeriya ALTUNER Jury : Prof. Dr. Zekeriya ALTUNER Jury : Asst. Prof. Dr. Necmettin YILMAZ Jury : Asst. Prof. Dr. Yakup ÖZKAN In this study, Which was designed to determine the composition and the proportions fatty acids in eight selected walnuts types with two standart walnuts variety grown in Tokat region, significant differences between walnut types were found detected. Of those fatty acids in walnut sampels, five were commonly identified. Detected fatty acids can be ranged from the highest proportion to lowest can as linoleic acid, oleic acid, palmitik acid, palmitoleic and stearic acids with the respected values of %54.23-85.32, %4. 06-35. 16, %5.85-66.16, %0. 14-41.35 and %1. 80-25.45 in addition to those, some saturated or unsaturated fatty acids ; single or double carbon numbered fatty acids also were identified in some walnut types. Athough those fatty acids have been detected at high amounts in some types, low amounth of them have been determined in others. Forexample ; capric acid was detected at %0. 14-46.33 in four walnut types, on the other hand lauric acid was present only at %0.15-21.42 in two types. More over ; 12-metil-9-tetradecenoic acid, pentadecanoic acid, 13-metil-9-tetradecenoic acid, 16-metil-octadecanoic acid, 9-nanodecenoic acid,have been detected at %0.43-30.12, %0.93, %38.23, %0.24-58.65, %39.24, respectively. Contrary to that, arachidic acid has been detected only at %1.65 and %0.79 in two types walnuts. The reason for the detection of different amounts and wide variety of fatty acids in different walnuts was thought as a result of the differences in genetics, encironmental conditions, water management and harvest time. Key Words: Walnut, Fatty Acid, Fatty Acid of Walnut
Collections