Güneş ısıtıcılı kurutma serasında patlıcan, biber ve taze fasulyenin kuruma parametrelerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Kasap, Ali | |
dc.contributor.author | Kaçar, Hilal | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T12:06:57Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T12:06:57Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/618699 | |
dc.description.abstract | ÖZET GÜNEŞ ISITICILI KURUTMA SERASINDA PATLICAN, BİBER VE TAZE FASULYENİN KURUMA PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ Hilal KAÇAR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2002, 63 Sayfa Danışman: Doç. Dr. Ali KASAP Jüri: Doç. Dr. Ali KASAP : Doç. Dr. Gazanfer ERGÜNEŞ : Yrd. Doç. Dr. Hakan Okyay MENGEŞ Yapılan çalışmada biber, patlıcan ve taze fasulye kurutma serası içinde ve dışında kurutmaya alınmıştır. Biberler yıkanıp, tohum kısımları ayrılarak bütün, V2 ve '/«'e bölünerek, patlıcanlar '/z'ye, %'e bölünerek ve dilimlenerek, fasulyeler ise V4, Vi'e bölünerek ve bütün olarak kurutulmuştur. Denemeler üç ayrı dönemde yapılmıştır. Denemeler süresince sera içi sıcaklık ve bağıl nem değerleri termohigrograf ile kaydedilmiştir. Ürünler hassas terazi ile her gün tartılarak kaybettikleri nem hesaplanmıştır. Denemeler sonucunda sera içinde de sera dışında da parçalanarak kurutulan ürünlerin daha hızlı kuruduğu görülmüştür. Sera içi ve sera dışında kuruma süreleri bakımından önemli bir fark yoktur. Çünkü kurutmanın yapıldığı dönemlerde sera dışı sıcaklık değerleri de oldukça yüksektir. Bağıl nem değerleri sera içerisinde daha düşük olduğu için sera içinde kuruyan ürünlerin son nem değerlerinin sera içinde daha düşük olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Kurutma serası, biber, patlıcan, taze fasulye. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT THE DETERMINATION OF DRYING CHARACTERISTICS FOR PEPPER, AUBERGINE AND GREEN BEANS AT A SOLAR HEATED GREENHOUSE Hilal KAÇAR Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agricultural Machinery Master Thesis 2002,63 page Supervisor: Assoc.Prof. Ali KASAP Jury: Assoc. Prof. Ali KASAP : Assoc. Prof. Gazanfer ERGÜNEŞ : Assist. Prof. Hakan Okyay MENGEŞ In this study, peppers, aubergine and green beans was dried both inside and outside of the greenhouse. Peppers were washed. Seeds were removed from the peppers. The peppers and green beans were cut into both two pieces and four pieces while some left as whole piece for drying. Aubergines were sliced and cut into both two and four pieces before drying. The experiments were conducted within three seasons. The temperature and relative moisture in the greenhouse were recorded by termohigrograph. Vegetables were weighted using precision balance/scale for the determination of moisture losses of vegetables. Vegetables, which were cut into pieces, were dried quicker than whole piece both inside and outside of the greenhouse. There is no significant difference with regard to drying duration both inside and outside of the greenhouse. That is because the temperature outside the greenhouse was recorded quite high. The final moisture records for dried vegetables were quite low due to very low relative moisture level within the greenhouse. Keywords: Greenhouse, pepper, aubergine and green beans. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Güneş ısıtıcılı kurutma serasında patlıcan, biber ve taze fasulyenin kuruma parametrelerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | The Determination of drying characteristics for pepper, aubergine and green beans at a solar heated greenhouse | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Pepper | |
dc.subject.ytm | Eggplant | |
dc.subject.ytm | Green beans | |
dc.subject.ytm | Drying | |
dc.subject.ytm | Greenhouses | |
dc.subject.ytm | Agricultural machinery | |
dc.identifier.yokid | 129051 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 123466 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |