FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 1590
-
Tokat ili Erbaa ilçesi tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve optimal işletme organizasyonlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ABSTRAKT Bu araştırma Tokat İli Erbaa İlçesinde tarım işletmelerinin optimal organizasyonu ve yeterli tarımsal geliri verebilecek asgari işletme büyüklüğünü saptamak amacıyla 1991 yılında 88 işletmede yapılmıştır. Araştırmada ... -
Değişik yumru rezene (Foeniculum vulgare var. azoricum) çeşitlerinin nisan,mayıs ve haziran ekim zamanlarında Tokat yöresine adaptasyonu
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)56 7. ÖZET Yumru rezene diğer dünya ülkelerinde üretimi ve tüketimi yapılan ve şimdiye kadar ülkemizde üzerinde durulmamış ancak insan beslenmesinde önemli yere sahip alan bir sebzedir. Arka arkaya yetiştiriciliğe imkan ... -
Tokat şartlarına uygun yüksek verimli kuru fasulye çeşitlerinin belirlenmesi
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)?J/- ÖZET 3u araştırma, Tokat yöresinde yetiştirilebilecek yüksek verimli kuru fasulye çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla 1992 yılı vejetasyon döneminde Tokat şartlarında yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak Horoz, ... -
Bazı patates (Solanum tuberosum L.) çeşit ve hatlarında genotip x çevre etkileşimleri üzerinde araştırmalar
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Patateste çeşit x çevre etkileşimlerinin incelenmesini amaçlayan bu çalışma 1991 ve 1992 yılında Tokat-Kazova, Nik sar Ovası ve Sivas-Aşağı Yıldızlı mevkiinde yürütülmüştür. Araştırmada 15 değişik patates genotipi ... -
Köy hizmetleri Tokat Araştırma Enstitüsü döner sermaye işletmesinin ekonomik analizi ve en uygun ürün bileşiminin doğrusal programlama yöntemi ile saptanması üzerine bir araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)147 8. ÖZET Bu araştırma, Köy Hizmetleri Tokat Araştırma Enstitüsü Döner Sermaye İşletmesinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi ve işletme sonuçlarının analizi yoluyla, mevcut üretim kaynaklarının daha etkin değerlendirilmesi ... -
Bitki yetiştirme ortamı olarak pomza taşının azot dozlarında mısır bitkisinin gelişmesine etkisi
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)(249.27 mg/pot) was found at 1:1 mixture x 400 ppm N rate, the lowest N amount (34.40 mg/pot) was found at 2s 1 mixture x 0 ppm N rate. 12. The difference between the amounts of P taken by plants was found very significant ... -
Tokat yöresinde patates (Solanum tuberosum L.) dikim zamanı üzerinde araştırmalar
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)- 77 7. ÖZET Bu çalışma, Tokat-Kazova ve Niksar ovalarında farklı di kim zamanlarının 3 patates çeşidinin verim ve diler bazı özellikler üzerine etkisini saptamak amacı ile 1992 yılında yapılmıştır. Bu çalışmada farklı ... -
İşleme öncesi atmosfer koşullarında şeker pancarında polar şeker, briks, kül ve ph değişimlerinin saptanması üzerine araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışmada, Turhal Şeker Fabrikasının pancar alımı yaptığı 41 kantarı temsil etmek üzere seçilen 15 kantardan alınan pancar örneklerinde; polar şeker, Bx, kül ve pH değişimleri farklı atmosfer koşulları ve belirli ... -
Buğday ve arpada ekimle birlikte verilen farklı gübre cins ve uygulama yöntemlerinin verim ve diğer agronomik özelliklere etkileri üzerine bir araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)6. ÖZET Ekimle birlikte verilen farklı gübre ve uygulama yöntemlerinin arpa ve buğdayda verim, verim unsurları ve bası morfolojik özelliklere etkisini tesbit etmek amacıyla yapılan bu çalışma, 1990-1991 ve 1991-1992 ... -
Köy Hizmetleri Tokat Araştırma Enstitüsü arazisinin toprak etüdü, haritalanması ve sınıflandırılması
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Köy Hizmetleri Tokat Araştırma Enstitüsü topraklarının detaylı etüd ve haritalamasının yapıldığı bu çalışmada dört adet toprak serisi tanımlanmıştır (Yeşilırmak, Deneme, Akış ve Elmalı serileri). Enstitü toprakları ... -
Sivas - Uzunyayla hayvancılık üretme istasyonu arazisinin toprak etüdü, haritalanması ve sınıflandırılması
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma ile Sivas - Uzunyayla Hayvancılık Üretme İstasyonu topraklarının fiziksel, kimyasal ve morfolojik özellikleri incelenerek toprak haritası hazırlanmıştır.Etüd sahasında dört adet toprak serisi tanımlanmışın Bunlar ... -
Bazı elma çeşitlerinde soğuk depoda muhafaza şartlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)-64- ÖZET Bu araştırmada amaç ülkemizin üç önemli elma çeşidi olan Amasya, Golden Delicious ve Starking Delicious çeşitlerinin üç farklı muhafaza şartlarında gösterdikleri dayanım, titre edilebilir asitlik, suda çözünebilir ... -
Tokat koşullarında sonbaharda ıspanak (spinacia oleracia L.) yetiştiriciliğine uygun ekim tarihlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)-42- 7. ÖZET Tokat yöresinde ıspanak için en uygun ekim zamanı ve bu ekim zamanlarında ekimi en uygun olacak çeşidi belirlemek amacıyla yürütmüş olduğumuz bu çalışmada; 20 Temmuz ve 20 Ekim' i kapsamak üzere her ayın ... -
Tokat ili askeri garnizonundaki korunan doğal mera vejetasyonlarının ekolojik ve fitososyolojik yönden incelenmesi üzerine bir araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)55 6. ÖZET Bu araştırma Tokat ili askeri garnizonundaki korunan doal mera vejetasyonlarında 1992-1993 yıllarında Farklı Şartlardaki Tesadüf Parselleri (içice Gruplar) deneme dese nine göre yürütülmüştür. Farklı yükseklikteki ... -
Tokat Kazova`da şeftalilerde görülen dal kurumalarına neden olan etmenlerin tanısı üzerine araştırmalar
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)h. ÖZET Şeftali üretimi Tokat ili ve özellikle de Kasova yöresi için önemli bir tarımsal gelir kaynağıdır. Son yıllarda şeftali bahçelerinde geriye doğru ölüm seklinde dal ve agac kurumaları başlamıştır. 1992-1993 yıllarında ... -
Bazı sebzelerin sera içinde kuruma karakteristiklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada; sera içinde ve dış ortamda gerçekleş tirilen denemeler ile fasulye, biber ve soğanın kuruma karek- teristikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Fasulye ve biber bütün ve kıyılmış halde, soğan ise sadece kıyılarak ... -
Şeker mısırda ekim zamanı ve bazı yetiştirme tekniklerinin verim, verim unsurları ile bazı morfolojik ve fenolojik özelliklere etkileri
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)IV ÖZET Tokat yöresinde taze tüketime uygun mısıra olan talep oldukça fasladır ve ihtiyaç duyulan mısırın büyük bir bölü mü Tokat dışından sağlanmaktadır. Bu çalışmayla farklı ye tiştirme metodları ve ekim zamanları ... -
Azot ve fosfor gübrelemesinin şeker pancarında verim kalite ve diğer bazı agronomik özellikler üzerine etkisi
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)IV ÖZET Doktora Tezi AZOT VE FOSFOR GÜBRELEMESİNİN SEKER PANCARINDA VERİM KALİTE VE DİĞER BAZI AGRONOM1K ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ Tuncay DEMİRER Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabil im Dalı ... -
Çeşitli tip hububat ekim makinalarının dağılım düzgünlükleri üzerinde bir araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)-55- 6. ÖZET Bu araştırmada, Tokat yöresinde kullanıma en fazla olan üç farklı kombine tahıl ekim makinasınm buğday ve arpa ürün leri için en iyi sıra üzeri ve sıralar arası tohum dağılım düzgünlüklerini veren makina isletme ... -
Erbaa ilçesindeki tarım işletmelerinde tütün yetiştiriciliğinin ekonomik önemi ve sorunları üzerine bir araştırma
(GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Türkiye tarımında tUttin, en önemli endlistri bitkile rinden birisidir. IsgUcUnUn iyi deçrerlendiri lmesinin yanı sıra ihracat deleri de oldukça yüksektir. Araştırma alanı olarak Erbaa ilçesindeki tarım isletmelerinde ...