Angeleno erik çeşidinde farkli hasat sonrasi uygulamalar ve modifiye atmosfer paketleme türlerinin meyve kalitesine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, düşük yoğunluklu polietilen (LDPE), polivinilklorit (PVC)'ye dayalı modifiye atmosfer ambalajlama türleri, sukroz polyesterleri (Semperfresh?) ve 1 metilsiklopropan (1-MCP) (Smartfresh?) kaplama materyalleri ile gerçekleştirilen farklı hasat sonrası uygulamaların ?Angeleno?erik çeşidinde meyve kalite parametlerine olan etkileri değerlendirilmiştir. Bu amaçla, Çanakkale ili Lapseki ilçesinden 21 Eylül 2008 tarihinde hasat edilen meyveler, 1-MCP (Smartfresh?) ve sukroz polyesteri (Semperfresh?) içeren kaplama malzemesi ile işleme alınmıştır. Buna ek olarak, diğer meyve grupları LDPE ve şrink film ile ambalajlanmıştır. Uygulama yapılmamış ve ambalajlanmamış olan kontrol meyveleriyle birlikte bu 4 meyve grubu, sırasıyla 30, 60, 90 ve 120 gün süreyle, 0°C- 1°C ve % 85?90 RH koşullarında depolanmıştır. Her depolama periyodundan sonra meyveler, raf ömrü olarak 3 gün süreyle 18°C- 22°C'de tutulmuştur. Hasattan ve her bir depolama periyodundan sonra, ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde oranı, titre edilebilir asitlik miktarı, pH değeri ve meyve et rengi gibi meyve kalitesini belirleyen parametreler incelenmiştir. Bunların dışında, iç bozulma oranı da belirlenmiştir. Sonuçlara göre, tüm uygulamalarda kontrol grubu meyvelerine göre; her depolama periyodunun ardından, kalite parametrelerinde pozitif etkiler bulunmuştur. Bununla birlikte LDPE ve sukroz polyester (Semperfresh?) uygulamalarına dayalı modifiye atmosfer ambalajlama, diğer uygulamalara nazaran daha etkili bulunmuştur. In this research, the effects of different postharvest applications as 1-methylcyclopropane (1-MCP), sucrose polyesters of fatty acids and different modified amosphere packaging types based low density polyethylene (LDPE), polyvinylchloride (PVC) on fruit quality of ?Angeleno? plums were evaluated. For this purpose, fruits harvested at 21 September 2008 from Lapseki/Çanakkale province were treated with 1-MCP (Smartfresh?) and coating material including sucrose polyester (Semperfresh?). In addition other groups of fruits were packaged with LDPE and PVC shrink film. These 4 group of fruits with control fruits that untreated and unpackaged were stored at 0°C- 1°C and 85?90% RH for 30, 60, 90 and 120 days respectively. After each storage period fruits were kept at 18°C- 22°C for 3 days as shelf life. After harvest and each storage period, some quality parameters as weight loss, fruit firmness, soluble solids content, titratable acidity and fruit flesh color brightness were measured. Furthermore, the rate of internal breakdown was determined. According to the results, both of the applications had positive effects on the quality parameters after each storage period. Furthermore modified atmosphere packaging based LDPE and sucrose polyester (Semperfresh?) applications had clear effects.
Collections