Personel geliştirme tekniği olarak kalite kontrol çemberleri ve çember uygulamalarının işgücü verimliliği ile ilişkilendirilen sosyo-kültürel faktörler üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
dc.contributor.advisor | Nalbant, Z. Eser | |
dc.contributor.author | Erdoğan, İbrahim | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:57:55Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:57:55Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2021-01-16 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/601129 | |
dc.description.abstract | oz Özellikle günümüz rekabet koşullarında işletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerinin olmazsa olmaz koşullarından birinin verimli ve etken işgücüne sahip olmakta yattığı yeniden keşfedilmektedir. Bu koşulun sağlanabilmesi ise, teknolojinin belki de en büyük yıkımlarından biri olan örgüt içindeki insan unsurunun yaşadığı yabancılaşma, yalnızlık ve monotonluk girdabından kurtarılmasına bağlıdır. İnsan doğası gereği psiko-sosyal bir varlıktır ve bu varlığı köklü bir takım gereksinimlerle anlam bulur. İşletmelerin bu noktada başarması gereken; insan unsurunu anılan biçimiyle kabul edip bu paralelde yönetim anlayışına sahip olmak ve yönetim teknikleri kullanmaktır. Günümüzde adından sıkça söz edilen ve başarısını kanıtlamış bir teknik olan kalite kontrol çemberleri, ülkemizde de özellikle modern işletmeler tarafından hızla kabul görmektedir. Bu çalışmanın amacı; insan (personel) geliştirme tekniği olarak kabul edilen kalite kontrol çemberlerini ilgili otoritelerin görüşleri ve bu alandaki mevcut kaynaklar açısından incelemek, ayrıca çember uygulamalarının, işgücü verimliliğini yakından ilgilendiren amaç birliği, eğitim, yönetim anlayışı, psikolojik doyum ve moral, işgücünün motivasyon süreci gibi sosyo-kültürel faktörler üzerindeki etkililik derecesini araştırmaktır. | |
dc.description.abstract | ABSTRACKT Especially in recent competitive conditions, it has been discovered that one of the indispensable conditions for businesses to continue their existence is to have a productive and effective workforce. As for providing this condition, it is dependent on rescuing the human factor from turmoil of loneliness, monotony and alienation of is, probably the biggest destructive effect of the technology. In accordance with his nature, man is a psycho-social being and his anthology gains a profound meaning with some basic needs. On this point, enterprises should accept the human factor with the form expressed above, and have a managerial perceptiveness, and managerial techniques on this parallel. Today, the quality control circles which is much talked about, and proved its success is a technique and accepted quickly particularly by the modern enterprises. The purpose of this study is to examine the quality control circles which are conceded as a developmental technique of personnel in terms of the existed sources in this field and as well as to research the effectiveness of circle applications on socio-cultural factors such as aim-unity, education, managerial perceptivity, psychological satisfaction and morale, motivation process of workforce all of which are thought to have at close range related with workforce productivity. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Personel geliştirme tekniği olarak kalite kontrol çemberleri ve çember uygulamalarının işgücü verimliliği ile ilişkilendirilen sosyo-kültürel faktörler üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma | |
dc.title.alternative | Quality control circles as a staff training technique and a research aimed at the effectiveness of circle applications on socio-cultural factors which are related with workforce productivity | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-01-16 | |
dc.contributor.department | İşletme Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Manpower | |
dc.subject.ytm | Productivity | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.subject.ytm | Management | |
dc.subject.ytm | Personnel development | |
dc.subject.ytm | Quality control circles | |
dc.subject.ytm | Socio-cultural factors | |
dc.identifier.yokid | 64186 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 64186 | |
dc.description.pages | 180 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |