Gıda rejimi teorisi kapsamında Türkiye`nin tarımsal dış ticaret analizi
dc.contributor.advisor | Engin, Fevzi | |
dc.contributor.author | Çelik, Tolga | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T08:38:33Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T08:38:33Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2020-06-12 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/597891 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, uluslararası işbölümü ve uzmanlaşma kapsamında gıda rejimi teorisi kavramsal ve dönemsel olarak incelenmiş, rejim kapsamında Türkiye tarımsal dış ticaretinde meydana gelen değişim ve dönüşüm değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında, önce gıda rejimi teorisi kavramsal olarak tanımlanmış ve rejim dönemleri ile birlikte dünyada meydana gelen tarımsal üretim ve ticaretindeki değişim ele alınmıştır. Daha sonra, aynı dönemler itibariyle Türkiye'deki tarım uygulamaları ve gıda rejiminin Türkiye'deki tarımsal dönüşüm üzerine etkileri incelenmiştir. Son olarak da Türkiye'de meydana gelen tarımsal dönüşümün neden olduğu üretim aksaklıkları tespit edilmiş ve giderilmesi yönünde tarımsal planlamanın gerekliliği üzerinde durulmuştur. | |
dc.description.abstract | In this study, the food regime theory is examined conceptually and periodically within the scope of international division of labor and specialization and within the regime, the changes and transformations in Turkey's agricultural foreign trade has been evaluated. Within the scope of the study, firstly the food regime theory is conceptually defined and the changes in the agricultural production and trade occurring in the world together with the regime periods are discussed. Then, in the same period as Turkey agricultural practices and the impact of food regime on Turkey's agricultural transformation were examined. Finally, the production failures have been identified caused by agricultural transformation occurring in Turkey and emphasized the necessity to agricultural planning for eliminate production failures. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.title | Gıda rejimi teorisi kapsamında Türkiye`nin tarımsal dış ticaret analizi | |
dc.title.alternative | Turkey's agricultural foreign trade analysis within food regime theory | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-06-12 | |
dc.contributor.department | İktisat Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Food regimes | |
dc.subject.ytm | Agriculture | |
dc.subject.ytm | Agricultural production | |
dc.subject.ytm | Agricultural products | |
dc.subject.ytm | International trade | |
dc.subject.ytm | Agricultural planning | |
dc.identifier.yokid | 10219582 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 530145 | |
dc.description.pages | 173 | |
dc.publisher.discipline | İktisat Bilim Dalı |