Show simple item record

dc.contributor.advisorCanan, İhsan
dc.contributor.authorÖzkan, Gökhan
dc.date.accessioned2021-05-07T08:32:15Z
dc.date.available2021-05-07T08:32:15Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-02-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/597039
dc.description.abstractBu çalışma W. Murcott ve Fremont mandarin çeşitlerinin tüketici şartlarında muhafazası üzerine; kese kağıdı (Ambalaj 1), 3 farklı poşet (Ambalaj 2, 3, 4), 2 farklı modifiye atmosfer poşeti (Ambalaj 5, Ambalaj 6) ve streç film (Ambalaj 7) uygulamalarının etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu sayede tüketici şartlarında bu iki çeşit için; market poşeti, Ambalaj 1, Ambalaj 7 veya modifiye atmosfer poşeti kullanımının gerekli olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada meyveler 4°C koşullarında 8 ve 16 gün muhafaza edilmiş, ağırlık kayıpları, çürüme kayıpları, asitlik, kuru madde, usare, pH, meyve eni, meyve boyu, L* a* b*, Chroma ve Hue renk değerleri ile genel görünüm, tat ve koku gibi duyusal kalite özelliklerindeki değişimler incelenmiştir. Elde edilen bulgularda; W. Murcott çeşidinin ağırlık kayıpları kontrol ve kese kâğıdında yaklaşık %4 civarında bulunurken diğer uygulamaların tümünde %1'den daha az olarak gerçekleşmiştir. Fremont çeşidinde ise kontrol ve kese kağıdı uygulamasında ağırlık kaybı sırasıyla %6.54 ile % 3.91 iken, diğer uygulamaların tümünde %1.5'ten daha az ağırlık kaybı kaydedilmiştir. Çeşitler uygulamalardan bağımsız olarak, 16 günlük muhafazada yaklaşık %3 ağırlık kaybettiği belirlenmiştir. W. Murcott çeşidinin hasat sonrası çürüme kayıpları üzerine uygulamaların önemli bir fark oluşturmadığı görülmüştür. W. Murcott çeşidinde çürüme kayıplarının tüm uygulamalarda aynı olduğu ve yaklaşık olarak %5'den daha az olduğu tespit edilmiştir. W. Murcott ve Fremont mandarin çeşitlerinin her ikisi için; ağırlık kaybı dikkate alındığında meyvelerin herhangi bir poşet içerisinde olması ağırlık kaybı olmaması için gerekli görülmektedir. Bu denemede kullanılan market ve modifiye atmosfer poşetlerinin marka ve kalitesinin ağırlık kaybı açısından önemli olmadığı belirlenmiştir. Streç film dahil, hepsi aynı düzeyde ve olumlu etkili bulunmuştur. Tüketici şartlarında çürüme kayıplarını azaltmak için; her iki çeşitte de, mandarinleri muhafaza etmek için streç film, market poşeti veya modifiye atmosfer poşeti kullanılmasına gerek olmadığı görülmektedir. Çürümeleri azaltmak için, kese kâğıdında veya ağzı açık bir kapta bekletmenin bile yeterli olacağı tespit edilmiştir. W. Murcott ve Fremont mandarinlerinin tüketici şartlarında 16 gün muhafazasında sırasıyla %5 ve %5-20 arasında çürüme olacağı öngörülmüştür.
dc.description.abstractThis study was made on storage of W. Murcott and Fremont mandarin varieties under consumer conditions according to determine effects of paper bag (package 1), 3 different market bags (package, 2,3,4), two different modified atmosphere packages (package 5, 6) and stretch film treatments. In this way, the necessity of these treatments in consumer conditions has been investigated. In the study, fruits were preserved at 4 °C conditions for 8 and 16 days, weight loss, decay losses, acidity, dry matter, juice, pH, fruit width, fruit size, L * a * b *, Chroma and Hue color values with changes in sensory quality characteristics such as taste and smell were examined. According to findings obtained; Weight loss of W. Murcott variety was found around 4% in control and pouch paper, while it was less than 1% in all other treatments. In the Fremont variety, weight loss in control and paper bag application was 6.54% and 3.91% respectively, while weight loss was less than 1.5% in all other treatments. Varieties were determined to lose approximately 3% in the 16 day preservation regardless of treatments. It has been observed that the effect of the treatments on decay losses of W. Murcot was not significant. It has been determined that decay losses in W. Murcott variety are the same in all treatments and are less than approximately 5%. For both W. Murcott and Fremont mandarin varieties; Considering the weight loss, the fact that the fruits are in any package is considered necessary in order to decrease losing weight. It was determined that the brand and quality of the market and modified atmosphere packages used in this trial were not important in terms of weight loss. All of them, including stretch, were found equal and positive effective. To reduce decay losses under consumer conditions; it is seen that in both varieties, it is not necessary to use stretch film, market bags or modified atmosphere packages to preserve mandarins. It has been found that holding on a paper bag or in an open container will be sufficient to decrease decays. It is foreseen that W. Murcott and Fremont mandarins will decay between 5% and 5-20%, respectively, in 16 days storage under consumer conditions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleW. Murcott ve Fremont mandarin çeşitlerinde hasat sonrası farklı ambalaj uygulamalarının raf ömrü ve kalite kriterleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of different postharvest packaging treatments on shelf life and quality criterias of W. Murcott and Fremont mandarin cultivars
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-26
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10324770
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid612322
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineBahçe Bitkileri Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess