Show simple item record

dc.contributor.advisorErgün, Can
dc.contributor.authorÜner, Betül
dc.date.accessioned2021-05-06T13:07:28Z
dc.date.available2021-05-06T13:07:28Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-08-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/592111
dc.description.abstractSon yıllarda hindistan cevizi meyvesi ve hindistan cevizinden elde edilen ürünlerin tüketimine dair yapılan çalışmaların sayısı artmıştır. Hindistan cevizi yağı içeriğinde bulunan MCT sayesinde vücut ağırlığı, VKİ, bel çevresi, vücut yağ kütlesi ve yağ yüzdesinde azalmalar sağlayabileceği öngörülmektedir. Ancak literatürde hindistan cevizinin olası yararları ile ilgili birbiriyle çelişen birçok çalışma bulunmaktadır. Yapılan bu çalışma ile sağlıklı bireylerde hindistan cevizi meyvesi tüketiminin vücut kompozisyonuna etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmaya yaş ortalaması 40.27±8.94 olan 32' si kadın 19' u erkek olmak üzere 51 sağlıklı gönüllü dâhil edildi. Çalışmaya katılan bireyler 4 haftalık sağlıklı beslenme programına tabi tutuldu. Program kapsamında her bireye Schofield denklemine göre alması gereken enerjinin yüzde 55' i karbonhidratlardan yüzde 15' i proteinlerden ve yüzde 30' u yağlardan karşılanacak şekilde sağlıklı beslenme programı hazırlandı. Katılımcılar sağlıklı beslenme programı uygulayan kontrol (n=27) ve sağlıklı beslenme programına ek olarak günlük 50 gr hindistan cevizi meyvesi tüketen deney grubu (n=24) olmak üzere ikiye ayrıldı. Bireylerin program başlangıç ve bitiş tarihi olmak üzere boy uzunlukları, vücut ağırlığı ve bel çevresi ölçüldü ve Tanita SC 330 model BIA cihazı ile vücut yağ kütleleri ve yağ yüzdeleri hesaplandı. Çalışmaya katılan bireylerin ortalama VKİ değeri 26.10±5.61 iken bel çevresi değeri 87.00±16.32 cm idi. Kontrol grubunun vücut ağırlığı, VKİ, bel çevresi, vücut yağ kütlesi ve yüzdesinin anlamlı olarak azaldığı görüldü (p< 0.05). Aynı şekilde deney grubunda da tüm parametrelerde anlamlı olarak azalma olduğu kaydedildi (p=0.00). Gruplar arasında vücut ağırlığı, VKİ ve bel çevresi değerleri açısından anlamlı bir azalma bulunmazken (p>0.05); vücut yağ kütlesi ve yağ yüzdesi bakımından deney grubu lehine anlamlı fark bulundu (p<0.05). Çalışmanın sonucu olarak günlük beslenme programına uygun miktarda eklenen hindistan cevizi meyvesinin vücut yağ kütlesi ve yağ yüzdesinde azalma sağlayabileceği açıkça görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Hindistan Cevizi, MCT, Vücut Kompozisyonu, Sağlıklı Beslenme
dc.description.abstractIn recent years, the number of studies on the consumption of coconut products and coconut meat has increased. Thanks to MCT, which is found in coconut oil content, is predicted to provide reduction of body weight, BMI, waist circumference, body fat mass and fat percentage. However, there are many contradictory studies on the possible benefits of coconut in the literature. This study aims to investigate the effects of coconut meat consumption on body composition in healthy individuals. A total of 51 healthy volunteers (32 male and 19 female) were included in the study. The average age of the volunteers participating in the study was 40.27±8.94 years. A 4-week healthy nutrition program was applied to individuals participating in the study. In this study for each individual has prepared a healthy nutrition program which included 55 percent from carbohydrates, 15 percent from proteins and 30 percent from fat of the energy needed to be taken according to the Schofield equation. Participants were divided into two groups: control (n = 27) who applied a healthy nutrition program and experimental group (n = 24) who consumed 50 gr coconut meat for daily in addition to a healthy nutrition program. Individuals height, body weight and waist circumference were measured at program start and end dates and body fat masses and fat percentages were calculated with the Tanita SC 330 model BIA device. The mean BMI values of participants in the study was 26.10 ± 5.61 while the waist circumference was 87.00 ± 16.32 cm. Body weight, BMI, waist circumference, body fat mass and percentage of fat significantly decreased in control group (p<0.05). Likewise, all the parameters were significantly reduced in the experimental group (p=0.00). There was no significant decreased in body weight, BMI, and waist circumference between groups (p>0.05). There was a significant difference in body fat mass and fat percentage in favour of the experimental group (p<0.05). As a result of the study, it was clearly seen that could reduce body fat mass and fat percentage by added enough coconut meat that is appropriate for the daily nutrition program.Keywords: Coconut, MCT, Body Composition, Healthy Nutritionen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleSağlıklı yetişkin bireylerde hindistan cevizi meyvesi tüketiminin vücut kompozisyonuna etkilerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of coconut meat consumption onbody composition in healthy adults
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-08-22
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmHealthy people
dc.subject.ytmAdults
dc.subject.ytmCoconut
dc.subject.ytmBody composition
dc.subject.ytmHealthy nutrition
dc.subject.ytmTriglycerides
dc.subject.ytmNutrition
dc.identifier.yokid10207023
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid537774
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess