Show simple item record

dc.contributor.advisorGüveli, Hakan
dc.contributor.authorErsoy, Şerife Büşra
dc.date.accessioned2021-05-06T13:07:00Z
dc.date.available2021-05-06T13:07:00Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2021-03-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/591995
dc.description.abstractAraştırma, İstanbul'da Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Enstitüsü'ne başvuran 33-74 yaş arasındaki alkole bağlı olmayan, yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) bulunan obez bireylerde ağırlık kontrolünde standart diyetin etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bireylere 22 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Hastalara, toplam kalorinin yüzde 50-60'ı karbonhidrat, yüzde 15'i protein ve yüzde 25-35'i yağ olacak şekilde 12 haftalık zayıflama diyeti uygulanmıştır. Vücut analizleri yapılmış, bel çevreleri ölçülmüştür. Üç günlük besin tüketim kaydı alınmıştır. Diyet öncesi ve sonrası hastaların karaciğerlerindeki yağlanma ve fibrozis şiddeti değerlendirilmiştir. Hastalardan diyet öncesi ve sonrasında biyokimyasal parametrelerindeki değişimler saptanmıştır. Katılımcıların 27'si kadın, 13'ü erkek olup, 40 kişidir. Araştırmamızda kadınlarda karaciğer yağlanma şiddeti ile vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ) ve bel çevresi arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ilişki belirlenmiştir (p<0,05). Kadınlarda vücut ağırlığı azaldıkça karaciğer yağlanma şiddeti yüzde 27,1 oranında azalmıştır. Beden kütle indeksi azaldıkça karaciğer yağlanma şiddeti yüzde 28,4 oranında azalmakta ve bel çevresi azaldıkça karaciğer yağlanma şiddeti yüzde 28,4 oranında azalmıştır Kadınlarda karaciğer fibrozis düzeyi ile insülin, HbA1c ve AST arasında istatistik anlamlı pozitif yönlü ilişki belirlenmiştir (p<0,05). Kadınlarda insülin azaldıkça karaciğer fibrozis düzeyi yüzde 26,8 oranında azalmıştır. HbA1c değeri azaldıkça karaciğer fibrozis düzeyi yüzde 37,0 oranında azalmıştır. AST azaldıkça karaciğer fibrozis düzeyi yüzde 31,8 oranında azalmıştır. Ağırlık kaybı ile NAFLD hastalarında iyileşme olmuştur. Karaciğer fibrozisinde iyileşme için daha uzun süreli ağırlık kaybı gerektiği düşünülmüştür. Amerikan Gastroenteroloji Birliği'ne (AGA) göre; temel kilo kaybı yüzde 3-5 oranında steatozu iyileştirmek için gereklidir, ancak nekroinflamasyon mevcut olduğunda daha büyük bir kayıp (>yüzde 10) gerekmektedir. Karaciğerdeki iltihaplanmayı hafifletmek için 6 ay boyunca yüzde 10'luk bir kayıp kademeli olarak sağlanmalıdır. Anahtar Kelimeler: Yağlı Karaciğer, Obezite, Diyet, Fibroscan, Fibrozis
dc.description.abstractThe aim of this study was to evaluate the effect of standard diet on weight control in 33-74 year old non-alcoholic, obese individuals with fatty liver disease (NAFLD) who applied to Marmara University Gastroenterology Institute in Istanbul. A questionnaire consisting of 22 questions was applied to individuals. Patients were given a 12-week slimming diet with 50-60 percent of total calories being carbohydrate, 15 percent protein and 25-35 percent fat. Body analyzes were performed and waist circumference was measured. 3-day food consumption was recorded from the patients Fatty and fibrosis severity in the liver of patients before and after diet were evaluated. Changes in biochemical parameters were determined before and after diet. 40 volunteers participated in the study. 27 of the participants were female and 13 were male. In our study, a statistically significant positive correlation was found between the severity of liver fat in women and body weight, BMI and waist circumference (p <0.05). As the body weight decreased in women, the severity of liver fat decreased by 27.1 percent. As the BMI decreases, the severity of liver fat decreases by 28.4 percent. Finally, as the waist circumference decreases, the severity of liver fat decreases by 28.4 percent. A statistically significant positive correlation was found between liver fibrosis level and insulin, HbA1c and AST in women (p <0.05). As the insulin decreased in women, the level of liver fibrosis decreased by 26.8 percent. As HbA1c decreases, liver fibrosis level decreases by 37.0 percent. As AST decreases, the level of liver fibrosis decreases by 31.8 percent. NAFLD decreased with weight loss. NAFLD decreased with weight loss. Longer weight loss was thought to be necessary for recovery of liver fibrosis. According to the American Association of Gastroenterology (AGA); basic weight loss is necessary to improve steatosis by 3-5 percent, but a greater loss (> 10 percent) is required when necroinflammation is present. To alleviate inflammation in the liver, a 10 percent loss should be progressively achieved for 6 months. Keywords: Fatty Liver, Obesity, Diet, Fibroscan, Fibrosisen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleAlkole bağlı olmayan, yağlı karaciğer hastası obez bireylerde ağırlık kontrolünde standart diyetin etkisi
dc.title.alternativeEffect of standard diet on weight control in obese individuals with alcohol-free fatty liver disease
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-03-16
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFatty liver
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmDiet
dc.subject.ytmFibrosis
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmLiver diseases
dc.identifier.yokid10297023
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid626198
dc.description.pages98
dc.publisher.disciplineBeslenme ve Diyetetik Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess