Show simple item record

dc.contributor.advisorAkdoğan, Gül
dc.contributor.authorYazici, Püreda
dc.date.accessioned2021-05-05T09:09:32Z
dc.date.available2021-05-05T09:09:32Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/578731
dc.description.abstractGiriş: Bu tezde in vitro İnsan Koroner Arter Endotel Hücrelerinde (HCAEC) hipoksi /reoksijenizasyon ve veya iskemi/reperfüzyon hasarı oluşturularak yeşil çay (epigallokateşin-3-galat=EGCG, Polifenon 60) ve Koenzim Q10'un bu hasardan koruyucu etkisinin olup olmadığı araştırıldı. EGCG; yeşil çayın% 60 'ını oluşturan anti-oksidan özelliği en yüksek olduğu düşünülen bileşiğidir. Polifenon 60 ise yeşil çayın içinde bulunan EGCG, epikateşin galat, epikateşin, epigallokateşin gibi bileşenlerin bir karmasıdır. Yeşil çay ve koenzim Q10 antioksidan özellikleriyle bilinen maddelerdir. Yöntem: Deneyler ticari olarak 3. pasajda satın alınan HCAEC hücrelerinde yapıldı. Hipoksi oluşturmak için %95 N2, %5 CO2 içeren tüple havalandırıldı. Reoksijenizasyon için %5 CO2-%95 hava karışımı içeren 37oC CO2 inkübatörü kullanıldı. Oksidan dengeyi değerlendirmek için reaktif oksijen radikali (ROS), hücre canlılığını değerlendirmek için laktat dehidrojenaz (LDH) ölçümü yapıldı. Hücre kültür ortamı olarak % 5 serum içeren EGM-2, düşük serum içerikli optimem, ve beslenme faktörlerinden yoksun fosfat tamponlu tuz (PBS) kullanıldı. Bulgular: EGCG' ın antioksidan ve prooksidan, Polifenon 60'ın prooksidan, Koenzim Q10'un antioksidan özellikte olduğu saptandı (p<0.05). Fizyolojik dozda EGCG'ın ve Polifenon 60'ın hücre nekrozunu azalttığı bulundu (p<0.05). Yüksek doz (100µM) Koenzim Q10 'un hücre nekrozuna neden olduğu bulundu (p<0.05).Sonuç: In vitro hipoksi+iskemi modelinde; fizyolojik dozda EGCG (200 µM) ve Koenzim Q10'un (10 µM) hücreleri oksidan hasardan koruduğu, hipoksi modelinde gene fizyolojik dozda EGCG (200 µM) ve Polifenon 60'ın (10 µg/ml) hücre nekrozunu önlediği bulunmuştur. Kalp krizinin deneysel bir modeli olan çalışmamızda yeşil çay ve Koenzim Q10 tedavide olumlu bakış açısı oluşturmaktadır. Anahtar sözcükler: Hipoksi, iskemi, HCAEC, green tea, koenzim Q10
dc.description.abstractIntroduction: In this thesis, in vitro in Human Coronary Artery Endothelial Cells by forming hypoxia/reoxygenation and or ischemia/reperfussion injury; it is investigated that green tea (epigallocatechin-3 gallat=EGCG, Polyphenon 60) and Coenzyme Q10 is protective from that injury or not. EGCG is the component by thought the greatest antioxidant property and is the 60.th percent of green tea. Polyphenon 60 is also in green tea; EGCG, epicatechin galat, epicatechin, epigallocatechin like components mixture. Green tea and Coenzyme Q10 are the components by known their antioxidant properties. Method: Experiments is done in HCAEC that is buy with commercially in 3.th passage. For forming hypoxia it is aerated by %95 N2, %5 CO2 tube. For reoxygenation; which has %5 CO2-%95 air mixture; CO2 incubator is used. For oxidant balance assessments reactive oxygen species (ROS) and for cell viability determination lactate dehydrogenase (LDH) test is measured. And for cell culture medium EGM-2 with %5 serum, and optimem with low grade serum, and phosphate buffered saline (PBS) without nutrition factors is used. Results: EGCG is both anti and prooxidant, Polyphenon 60 is prooxidant, Coenzyme Q10 is antioxidant being determined (p<0.05). Its found that in physiologic doses both EGCG and Polyphenon 60 are reduced cell necrose (p<0.05) and found that high dose Coenzyme Q10 (100µM) is resulted with cell necrose (p<0.05). Conclusion: In our in vitro hypoxia+ischemia model; in physiologic doses EGCG (200 µM) and Coenzyme Q10 (10µM) is protected cells from oxidant injury; and in hypoxia model also in physiologic doses 200 µM EGCG and 10 µg/ml Polyphenon 60 are prevented the cell necrose; is found. In myocard injury model of our experiments, green tea and coenzyme Q10 can be useful in treatment. Keywords: Hypoxia, ischemia, HCAEC, green tea, coenzyme Q10en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectEndocrinology and Metabolic Diseasesen_US
dc.subjectKardiyolojitr_TR
dc.subjectCardiologyen_US
dc.subjectOnkolojitr_TR
dc.subjectOncologyen_US
dc.titleIn vitro hipoksi-reperfüzyon ile indüklenen insan koroner arter endotel hücre hasarına yeşil çay bileşenlerinden (epigallokateşin-3-galat ve polifenon 60)`ınve koenzim q10`un olası koruyucu etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeIn vitro hypoxia-reperfusion induced human coronary artery endothelial cell injury green tea component epigallocatechin-3-gallat and polyphenon 60 and coenzyme q10 probable protective effect observation
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10115060
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid440227
dc.description.pages110
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess