Show simple item record

dc.contributor.advisorKocaçalışkan, İsmail
dc.contributor.authorDemir, Yavuz
dc.date.accessioned2020-12-03T13:58:31Z
dc.date.available2020-12-03T13:58:31Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/52045
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, fasulye (Phaseolus vulgaris) ve mısır (Zea mays) embriyolarının gelişimi üzerine tuz (NaCI) ve prolin'in etkileri; klorofil, prolin ve protein seviyelerindeki değişmelerle ilgili ola rak araştırılmıştır. Fasulye ve mısır embriyoları, Murashige-Skoog temel gıda orta mında kültüre alınmış ve tuz ile prolin bu ortama ilave edilerek etkileri araştırılmıştır. Embriyoların gelişimi, kontrollü şartlarda bir büyütme kabininde, 7 gün için sağlanmıştır. Embriyolardan gelişen fidelerin çeşitli organlarında klorofil, prolin ve protein miktarları spektrofotometrik yöntemlerle tayin edilmiştir. Sonuç olarak, tuz hem fasulye hem de mısır üzerinde engelleyici etki göstermiştir. Ancak, bu etki fasulyede mısırdakinden daha yüksek olmuştur. Tuzun engelleyici etkisinin fidelerin gövde b üyümesi üzerinde daha fazla olduğu bulunmuştur. Tuzlu ortamdaki fidelerde klorofil miktarları kontrole göre daha düşük bulunurken prolin ve protein miktarları, tersine, daha yüksek bulunmuştur. Diğer taraftan 10 mM, prolin uygulamasının tuzun (150 mM) engelleyici etkisini hem fasulye hem de mısırda yendiği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractSUMMARY In this study, the effects of salt (NaCI) and proline on growth of bean (Phaseolus vulgaris) and corn (Zea mays) embrios were investigated as related with the changing in the levels of chlorophyll, proline and protein levels. Bean and corn embrios were cultured in basal nutrient medium of Murashige-Skoog, and by adding the salt and proline into this medium, their effects were researched. Growth of the embrios were provided in controlled conditions of a growth chamber for seven days. In several organs of the seedlings developed from the embrios; chlorophyll, proline and protein contents were determi ned with spectrophotometric methods. As conclusion, the salt has showed inhibiting effect on both bean and corn. But this effect was higher in bean than in corn. The inhibiting effect of the salt has been found higher on stem growth of the seedlings. While chlorophyll contents of the seedlings in the saline medium were found lower according to the control, contrarily, their proline and protein contents were found higher. On the other hand, it has been concluded that proline treatment (10 mM) alleviates the inhibiting effect of the salt (150 mM) in both bean and corn.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBitkilerin tuz stresine toleransında plorinin fizyolojik rolü ve öneminin doku kültürü şartlarında araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSalt
dc.subject.ytmTissue culture
dc.subject.ytmProline
dc.subject.ytmPlants
dc.identifier.yokid45046
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45046
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess