Benzer oluşum sergileyen farklı bitki yönetimi altındaki toprakların strüktürel parametrelerindeki değişimler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Toprak strüktürü toprağın verim kapasitesini belirleyen en önemli fiziksel karakteristiklerden biridir. Toprakların strüktürel gelişimleri birçok iç ve dış faktörün kontrolü altındadır. Bu araştırmada, farklı bitki yönetimi altında bulunan toprakların yapısal özelliklerinde meydana gelen değişimlerin değerlendirmesi amaçlanmıştır. Farklı bitki yönetim uygulamalarının bitkinin agronomik özellikleri, kök sistemi ve toprağa organik madde döngüsü farklılıkları dahilinde toprağın strüktürel durumunu önemli ölçüde etkilediği bilinmektedir.Bu araştırmada, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi çiftlik arazisinden; ayçiçeği, buğday, fasulye, mısır, patates ve yonca bitkilerinin yetiştirildiği alanlardan alınan toprak örneklerinin fiziksel, kimyasal ve mekaniksel özellikleri incelenmiş, yetiştirilen bitkilerin, toprağın strüktürel parametreleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular toprağın strüktürel parametrelerinde, yetiştirilen bitki desenine bağlı olarak önemli farklılıkların meydana geldiğini göstermektedir. Toprak örneklerinde en uygun parametrik değerler yonca ekili alanlarda, en olumsuz değerler ise patates ve mısır ekili olan topraklarında tespit edilmiştir. Soil structure is one of the most important soil physical characteristics affecting on soil productivity. Structural development of soil is under the control of many inside and outside factors. The objective of this study was to evaluate changes in structural behaviors of soils under different crop management systems. It is expected that soil structural characteristics change with changes in plant pattern because of differentiations in agronomic properties, root system and amounts of organic matter incorporated into the soil.Soil samples collected from the Agricultural Farmland of Ataturk University-Agricultural Faculty under different plant management systems; sun flower, wheat, beans, corn, potatoes and alfalfa, were analyzed for physical, chemical and mechanical properties and structural characteristics were evaluated based upon plant patterns. The results indicated that soil structural characteristics significantly changed depending on plant patterns. The best structural conditions was obtained in soils under alfalfa crops, but the worst structural conditions in soils under potatoes and corn production.
Collections