Fındık kırma teknolojisinde tambur sisteminin geliştirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Türkiye'de fındık sanayiinde kullanılan değirmen sistemiyle fındık kırma metodu detaylıca incelenmiş; ayrıca fındığın bu yöntemle kırılmasına kadar olan safhaları da ele alınmıştır. Fındığın İç ve dış pazarlarda satılmasında önemli rol oynayan fındık standartları hakkında bilgi verilerek, fındık kırma teknolojisinde dezavantaj oluşturan iç fındıktaki vurgun ve çatlak sebepleri Üzerinde durulmuştur. Türkiye'deki mevcut değirmen sistemine, gelişmelere bağlı olarak alternatif bir kırma modeli olabilecek, konik tambur sistemi ile fındık kırma makinası tasarlanıp, laboratuvarda imal edilmiştir. Bu makina, tüm boyutlardaki fındık türlerini kırabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Sivri, uzun fındık türlerinin kırılması esnasında iç fındıklarda, özellikle iç fındığın uç kısımlarında vurgun olayı görülmektedir. Bunu önlemek amacıyla kabuklu fındıkların kırılma bölgesine belli bir istikamette kontrollü olarak ulaştırılmasına çalışılmıştır. Kırma işlemi değişik devir sayılarında ve değişik boyutlardaki fındıklarla denenmiş ve fındık için boyut istatistikleri yapılarak, en uygun kırılma aralıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Vİ In this study, hazel-nut shell cracking method used in Turkish Hazel-Nut industry have been investigated in detail and the processes being done before the cracking have also been mentioned. Hazel-nut standarts, which have much influ ence on the marketing it in Turkish market as well as in the World Market, are introduced and the reasons of bruise on kernel and kernel cracking due to the hazel-nut shell crack ing technology being used has been analysed. A new hazel-nut shell cracking machine with conical lute system, that may be a better system for Turkish Hazel-nut industry, was designed and manufactured in laboratory. This machine was designed to crack Hazel-nut shells that in all possible sizes. However, from shell cracking process that kernel tips of the hazel-nuts especially in tapering shape had bruised. To prevent this disadvantage, sending of the hazel-nuts to be cracked into the cracking region with certain direction and with control was ensured. Experiments for cracking were performed for different numbers of revola- tion per minutes of the conical lute and for hazel-nuts with wide range of sizes; dimensional statistical analysis has been made for hazel-nut and finally the best cracking spaces has been tried to obtain. Vll
Collections