Show simple item record

dc.contributor.advisorÇetin, Bülent
dc.contributor.authorBilginer, Hafsa
dc.date.accessioned2020-12-03T12:58:34Z
dc.date.available2020-12-03T12:58:34Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-10-08
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48043
dc.description.abstractSirke oluşumunda rol olabilecek mikrobiyota hakkında bilgi edinmek amacıyla, geleneksel yöntemlerle üretilmiş 41 adet sirke örneği üzerinde bazı mikrobiyolojik ve kimyasal analizler gerçekleştirilmiştir. Kimyasal analizlerden pH ve asitlik tayinleri yapılarak, flora üzerinde etkilerinin olup olmadığı gözlenmek istenmiştir. Mikrobiyolojik analiz olarak, toplam aerobik mezofilik bakteri, maya-küf, enterokok, koliform bakteri, muhtemel asetik asit bakterisi sayımları yapılmış ve farklı koloni özellikleri dikkate alınarak GYC besiyerinden 98 adet bakteri izolatı elde edilmiştir. İzolatlar Real-Time PCR tekniği kullanılarak Tm ve HRM analizleri yardımıyla sınıflandırılmış ve grubu temsil eden izolatların 16S rDNA bölgesi hedef alınarak tanıları gerçekleştirilmiştir. Tanı sonuçlarına göre, sirke örnekleri mikrobiyotasında baskın olarak sırasıyla; Bacillus sp., Brevibacillus parabrevis, Acetobacter okinawensis, Paenibacillus sp., Lactobacillus casei, Acetobacter pasteurianus, Acinetobacter johnsonii olmak üzere 7 farklı suşun bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, evde sirke yapımı prosedürünün başarılı bir şekilde uygulanamadığı kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstractSome microbiological and chemical analyses was carried out on 41 samples of vinegar produced by traditional methods in order to obtain information about the microbiota that may be played in role vinegar formation. Chemical analyzes which pH and acidity determinations were made and it was desired to observe whether there were effects on the flora. As microbiological analyzes, total aerobic mesophilic bacteria, yeast-mold, enterococcus, coliform bacteria, probable acetic acid bacterial counts were investigated and 98 bacterial isolates obtained from GYC medium considering different colony characteristics. Isolates were classified by means of Tm and HRM analysis using Real-Time PCR technique and identifications of isolates were performed by targeting the 16S rDNA region of the strains representing the group. According to the results of identifications, Bacillus sp., Brevibacillus parabrevis, Acetobacter okinawensis, Paenibacillus sp., Lactobacillus casei, Acetobacter pasteurianus, Acinetobacter johnsonii, 7 different strains were found in the microbiota of vinegar samples, respectively. As a result, it was concluded that the home-made vinegar procedure haven't been able to applied successfully.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDetermination of some microbiological properties of the vinegars produced by traditional methods, the isolation and molecular identification of acetic acid bacteria in the microbiota
dc.title.alternativeGeleneksel yöntemlerle üretilen sirkelerin bazı mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi, mikrobiyotasında yer alan asetik asit bakterilerinin izolasyonu ve moleküler yöntemlerle tanısı
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-10-08
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAcetic acid bacteria
dc.subject.ytmGram negative bacteria
dc.subject.ytmSaccharomyces cerevisiae
dc.identifier.yokid10197189
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid510936
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess