Çiğ ve konserve haldeki sebzelerde bazı baz, nukleotit ve nukleosit miktarlarının tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇİĞ VE KONSERVE HALDEKİ SEBZLERDE BAZI BAZ, NUKLEOTİT VE NUKLEOSİT MİKTARLARININ TAYİNİ Azad PAŞAYEV Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Baki EVCE 2000, 16 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Baki EYCE Doç. Dr. Muhsin KONUK Doç. Dr. Ali ATEŞ Bu çalışmada fasulye ve domates sebzelerinin taze ve konserve hallerindeki adenin. guanin, adenozin, guanozin, AMP ve GMP miktarları tayin edildi ve aralarındaki farklılıkların önemlilik dereceleri Khi-kare (X`) testi vasıtasıyla tespit edildi. P<0,05 anlamlı olarak kabul edildi. Yukarıda belirtilen nukleotit, nukleosit ve bazların ayrışımı kağıt kromatografı yöntemi ile yapıldı ve miktarları spektrofotometre vasıtasıyla ölçüldü. Deneyde kullanılacak olan sebzeler marketten alındı ve konserveleme işlemi geleneksel konserveleme yöntemi ile yapıldı. Kromatografı için üç çözücü sistem kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre çalıştığımız materyallerden domateste GMP, Guanozin. Adenozin miktar yönünden artış gösterirken AMP'de düşüş gözlendi. Adenin ve Guanin'de ise fark oluşmadı. Fasulyede GMP, Guanin. AMP, Guanozin ve Adenozin miktar yönünden düşüş gösterirken Adenin ise artış gösterdi. Anahtar Kelimeler: adenin, uuanin. adenozin. uuanozin. AMP, GMP. ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF SOME BASES, NUCLEOSIDES AND NUCLEOTIDES IN PRESERVED AND UNCOOKED VEGETABLES Azad PAŞAYEV Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Baki EYCE 2000, 16 Page Jury: Prof. Dr. Baki EYCE Assoc. Prof. Dr. Muhsin KONUK Assoc. Prof. Dr. Ali ATEŞ Adenine, adenosine, AMP, guanine, guanosine and GMP amount were compared in both fresh and can position of tomatoes and beans the difference in between them was compared by use of X2 test and P<0.05 was accepted as statistically significant value. Seperation and purification all molecules mentioned above was carried out by paper cromatography and their amounts were measured spectroscopically. According to the results obtained, form materials examined; in tomatoes, GMP, Guanosine and Adenosine amounts were found to be increased and AMP to be decrased. In beans although Adenine amount was increasing GMP, Guanine, Guanosine amounts were found to be decrased. Key Words : Adenine, guanine, adenosine, guanosine, AMP, GMP.
Collections