Browsing TEZLER by Title
Now showing items 3297-3316 of 5223
-
Kuraklık stresine maruz kalan buğdayda (Triticum aestivum) genetik ve epigenetik değişiklikler üzerine putresinin etkisinin moleküler yöntemler ile belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Çalışmamızda, Triticum aestivum cv. Karasu 90 çeşidine PEG6000 ve Putresinin birlikte verilerek bitki genomunda oluşturdukları genetiksel ve epigenetiksel etkiler RAPD ve CRED-RA teknikleri ile araştırılmıştır. Kuraklık ... -
Kuraklık stresinin buğdayda (Triticum aestivum L.) meydana getirmiş olduğu retrotranspozon polimorfizmi üzerine selenyumun etkisinin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)IRAP ve REMAP retrotranspozon temelli markırlardır. Bu çalışmada Triticum aestivum kırik buğday çeşidinde IRAP ve REMAP markırları kullanılarak retrotranspozon kaynaklı polimorfizm üzerine selenyum (0, 6, 8, 10 µM) ve PEG ... -
Kuraklık stresinin buğdayda (Triticum aestivum) ın vıtro şartlarda meydana getirmiş olduğu genetik ve epigenetik değişiklikler üzerine selenyumun etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Çalışmamızda, in vitro koşullar altında kuraklık stresinin buğday (Triticum aestivum) genomunda yaptığı genetiksel ve epigenetiksel değişimler üzerine selenyumun etkileri araştırılmıştır. Tohumlardan elde edilen olgun ... -
Kuraklık stresinin fasulyede bitki gelişimi ile bazı fizyolojik ve biyokimyasal özellikler üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Bu çalışma kuraklık stresinin fasulyede bitki gelişimi (taze, kuru ağırlık vb.), besin içeriği ile bazı fizyolojik ve biyokimyasal (elektrik iletkenlik, doku oransal su içeriği, prolin, antioksidan enzim aktivitesi vb.) ... -
Kuraklık ve tuz stresinin lahanada fide gelişimi ve bazı fizyolojik özellikler üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Seraları ve Laboratuvarında 2016 yılında yürütülmüştür. Denemede bitkisel materyal olarak Yalova 1 lahana (Brassica oleracea var. capitata) ... -
Kurkumin yüklü katı lipit nanopartiküllerin hazırlanması ve 99mTc ile işaretlenerek tavşanlarda in vivo olarak değerlendirilmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Nükleer tıpta görüntü elde etmenin en önemli ve vazgeçilmez basamağı olan radyofarmasötiğin hedef organa bağlanması, görüntü netliği açısından tartışılmaz bir öneme sahiptir. Son yıllarda; görüntü netliğinin artırılması, ... -
Kurşun (Pb+2) ve nikel (Ni+2) iyonlarının Desmodesmus armatus ile biyosorpsiyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Desmodesmus armatus'un kurşun ve nikel giderimini araştırmak amacıyla Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde bulunan Alg Ünitesi laboratuarında yürütülmüştür. Laboratuvar şartlarında ... -
Kurşun monokristalinin oda sıcaklığındaki deformasyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Lead monocrystals used in this research were in 99,9 % purityand were provided from ~inkur (Kayseri) Company,melted and grown by the modified Bridgman HethodThey were under 10 -2 torr pressure, and oriented by the chemical ... -
Kurşun-kadmiyum tozundaki çinko ve kadmiyum metallerinin sulu ortamda kükürt dioksit gazı ile çözündürülmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)In this study, the dissolution of lead-cadmium powder which is obtainedas a byproduct in 9INKUR Factory in K~Beri has been investigated withsulfur dioxide gas in aqu~~us medium,In experiments; sulfur dioxideflow rate, time, ... -
Kurşun-kadmiyum tozunun hidroklorik asitle çözündürülmesinin optimizasyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Y.Lisans Tezi KURŞUN - KADMİYUM TOZUNUN HİDROKLORİK ASİT ÇÖZELTİLERİ İLE ÇÖZÜNDÜRÜLMESİNİN OPTİMİZASYONU Nurcan BORULU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. ... -
Kuru derelerin sulamada kullanılmasında yeraltı bentlerinin önemi ve Erzurum ilindeki uygulamaları.
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Amaç: Bu çalışmada kuru dere adı verilen yağışlı mevsimlerde yüzey akışa sahip ancak kurak mevsimlerde yüzey akışı tamamen kesilen küçük derelerden, kurak mevsimlerde ihtiyaç duyulduğu zamanlarda sulama suyunun temin ... -
Kuru fasulye`nin (Phaseolus vulgaris L. ) antinütrisyonel faktörlerini azaltmada bazı hazırlama işlemlerinin etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)T-/Z'?12 ÖZET Doktora Tezi KURU FASULYENİN (Phaseolus vulgaris L.) ANTİNÜTRİSYONEL FAKTÖRLERİNİ AZALTMADA BAZI HAZIRLAMA İŞLEMLERİNİN ETKİSİ İhsan Güngör Şat Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği ... -
Kurutun yapılışı ve bileşimi üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bazı yörelerimizde, tereyağı hala yoğurttan üretilmekte¬dir. Bu usulde, süt önce yoğurda işlenmekte, yoğurtta yayıkla- narak tereyağı elde edilmektedir. Bu arada artık ürün olarak kalan ayran, yöreye göre çeşitli şekillerde ... -
Kuşburnu marmelatı ilavesi ile üretilen probiyotik biyoğurdun depolama süresince bazı özelliklerinin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada inek sütünden Lactobacillus acidophilus suşu kullanılarak biyoğurtolarak tanımlanan fermente bir süt ürünü üretilmiştir. Daha sonra kuşburnu marmelatıilave edilmiş ve sade biyoğurtlar 4±1oC'de 14 gün ... -
Kuşburnu meyvasından izole edilen polifenol oksidaz enziminin kinetik ve elektroforetik özelliklerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-17)Bu çalışmada, kuşburnu meyvasından polifenol oksidaz enzimi izole edilerek, çeşitli kinetik ve elektroforetik özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla, 8 ayrı substrat için Km ve Vmax değerlerini belirlemek üzere optimum şartlar ... -
Kuşburnu meyvesinin kurutulmasında bazı parametrelerin kurumaya ve C vitamini miktarına etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Doktora Tezi KUŞBURNU MEYVESİNİN KURUTULMASINDA BAZI PARAMETRELERİN KURUMAYA ve C VİTAMİNİ MİKTARINA ETKİSİ Saliha ERENTÜRK Atatürk Üniversitesi Feri Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : ... -
Kuvvetli elektrolitlerin zahiri molal komperssibiliteleri hakkında
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
Kuyruk yağı kullanımının ısıl işlem görmüş sucuğun bazı fizikokimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırmada, kuyruk yağı kullanımının ısıl işlem görmüş sucuğun bazı fiziko-kimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Farklı oranlarda et yağı/kuyruk yağı kombinasyonları (%100 et yağı, %50 ... -
Kuyruk yağı kullanımının ısıl işlem görmüş sucuğun yağ asidi kompoziyonu ve diğer bazı özelliklerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırma farklı et yağı/kuyruk yağı kombinasyonlarının ısıl işlem görmüş sucuğun mikrobiyolojik, fiziko-kimyasal ve duyusal özellikleri ile yağ asidi kompozisyonuna etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Farklı ... -
Kuyruk yağının solvent fraksiyonasyonu üzerine diyette kuşburnu çekirdeği kullanımının etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Y. Lisans Tezi KUYRUK YAĞININ SOLVENT FRAKSİYONASYONU ÜZERİNE DİYETTE KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ KULLANIMININ ETKİSİ Kübra Özlem YANLIÇ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: ...