Browsing TEZLER by Title
Now showing items 2872-2891 of 5223
-
İskenderun Körfezi`nde yaşayan pagellus erythrinus L., 1758 (kırmızı mercan) balığının biyolojisi ve populasyon parametreleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Ekim 1998 ile Eylül 1999 tarihleri arasında İskenderun Körfezinde yürütülen araştırma da, Pagellus erythrinus Linnaeus, 1758 (Cerbit- Kırmızı Mercan) balığının populasyon yapısı incelenmiştir. Araştırmada incelenen ... -
İskenderun Körfezinde yaşayan Lithognathus mormyrus L., 1758 (mırmır-çizgili mercan) balığının populasyon biyolojisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET İskenderun Körfezi'nde yaşayan Lithognathus mormyrus Linnaeus, 1758 (Mırmır-Çizgili Mercan) balığının populasyon biyolojisinin incelendiği bu araştırma, Ekim 1998 ve Eylül 1999 tarihleri arasında aylık olarak ... -
İspir fasulyesi (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinde ssr moleküler belirteçler ile genetik çeşitliliğin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.), insan tüketimi açısından Türkiye gibi dünyada da en önemli yenilebilir baklagil bitkisidir. Farklı çeşitler arasında genetik çeşitliliğin değerlendirilmesi, hastalık direnci, erken ... -
İspir İlçesinde elma bahçelerindeki verimsizlik nedenlerinin döllenme ve beslenme yönünden incelenmesi üzerine araştırmalar
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-23)ÖZET 1995-1996 yıllarında Erzurum'un İspir ilçesinde Gümüşhane, Starking Delicious ve Golden Delicious elma çeşitleriyle kurulu olan üç bahçede yürütülen bu araştırmada bahçelerin verim düşüklüğünün nedenleri belirlenmeye ... -
İspir kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) populasyonunun karakterizasayonu ve seleksiyon yoluyla ıslahı
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Erzurum İspir İlçesinde üretilen beyaz renkli şeker tane tipindeki fasulye ülke çapında lezzetli oluşu ile tanınmakta ve talep edilmektedir. Ancak, ilçede yetiştiriciliği yapılan popülasyonun fiziksel ve genetik olarak saf ... -
İspir Sırakonaklar yerleşimi kırsal mimarisinin incelenmesi ve kırsal turizm açısından değerlendirilmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Amaç: Son yıllarda ülkemizde ve dünyada kırsal alanların hızla göç vererek ıssızlaşmaya başlamasıyla, kırsal bölgedeki nüfusun korunmasıyla ilgili çalışmalar önem kazanmaya başlanmıştır. Kırsal nüfusun azalması; kırsal ... -
İspir şeker fasulyesinden elde edilen polifenol okidaz enziminin bazı biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
İspir ve Pazaryolu ilçelerinde yetiştirilen dutların (Morus sp. ) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Doktora Tezi İSPİR VE PAZARYOLU İLÇELERİNDE YETİŞTİRİLEN DUTLARIN (Morus sp.) SELEKSİYON YOLUYLA ISLAHI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Ümmügülsüm ERDOĞAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim ... -
İspir(Erzurum) İlçesi`nde meyve ağaçlarında bulunan aphididae(homoptera)türleri ve bunların doğal düşmanları
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-12-01)Bu â°alışma, 2005-2006 yıllarında İspir yÅ resinde yetiştirilen meyve ağaâ°larındakiyaprakbiti tâ¬rleri ve bunların doğal d⬺manlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. İspirve yÅ resinde yetiştirilen meyve ağaâ°larında ... -
İspir-Karahan kömürünün kesikli bir akışkan yatakta kurutulması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-23)ÖZET Erzurum Ispir-Karahan linyitinin kesikli bir akışkan yatakta hava ile kurutulması incelendi. Deneylerde kurutucu gazın akış hızı, sıcaklığı ve kömürün partikül boyutu değiştirilerek kuruma davranışı gözlendi. Deneyler ... -
İspir-Yedigöller ve çevresinin korunan alan kriterleri yönünden araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yüzyılı aşkın süredir birçok ülke, sahip olduğu doğal güzellikleri ve biyolojik zenginlikleri korumak için belirli alanları çeşitli koruma statülerinde koruma altına almışlardır. Çalışmanın konusu olan İspir-Yedigöller ... -
İstanbul Halk Ekmek büfe işletmeci dinamikleri ile müşteri profili ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, İstanbul'da hızla büyüyen halk ekmek tüketicilerinin profil özelliklerini, ekmek tüketim alışkanlıklarını, ekmek israfı ve nedenlerini, ekmek tercihlerini ve sebeplerini ortaya koymak için planlanmış ve ... -
İstanbul`un hava kalitesinin zamansal ve alansal değerlendirilmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-28)Hava kirliliğindeki artışa bağlı olarak dünyadaki hava kalitesi giderek kötüleşmektedir. Bu anlamda bölgesel olarak kirleticilerin kaynağı, atmosferde bulunma yüzdeleri ve süreleri göz önüne alınarak hava kalitesi tayin ... -
İstilacı Lepidium draba L. türünün populasyonlarının fenotipik ve genetik farklılıkları ile ekolojik özelliklerinin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, istilacı karakterdeki Lepidium draba L. türünün populasyon içi ve populasyonları arasındaki genotipik ve fenotipik farklılıklar random amplified polymorphic DNA (RAPD) ve fatty acid methyl ester (FAMEs) ... -
İş kazaları ve sonuçları arasındaki ilişkinin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesi ve bir uygulama
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kullanılarak Türkiye geneli için iş kazası tahmin modelleri geliştirilmiştir. Teorilerin formüle edilmesi ve değişkenler arasındaki ilişki yapılarının bir model referansı ile ... -
İşbirlikçi öğrenme yönteminin fen bilgisi dersinin akademik başarı ve tutumuna etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Y. Lisans Tezi İŞBİRLİKÇİ ÖĞRENME YÖNTEMİNİN FEN BİLGİSİ DERSİNİN AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMUNA ETKİSİ Ümit ŞİMŞEK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İlköğretim Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kemal ... -
İşbirlikçi öğrenme yönteminin genel kimya laboratuvarı dersinde akademik başarıya, laboratuvar malzemesi tanıma ve kullanma becerisine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-12-02)Bu çalışmanın amacı İşbirlikçi Öğrenme Yönteminin, Fen Bilgisi Öğretmenliğiprogramı birinci sınıfında öğrenim gören öğrencilerin Genel Kimya Lâboratuvarıdersinde akademik başarılarına, lâboratuvar araç ve gereçlerini tanıma ... -
İşlenmiş yerel dut ürünlerinde tüketicilerin satın alma davranışlarına dayalı pazarlama stratejileri: Gümüşhane ili örneği
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-23)Gümüşhane'de ikamet eden tüketicilerin tarıma dayalı sanayi işletmelerinde teknolojik yöntemlerle ve köylü tarım işletmelerinde de geleneksel yöntemlerle işlenmiş dut pestili ve köme ürünlerinin homojenleştirilmiş ... -
İthal ve yerli beyaz peynirlerin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerinde araştırmalar
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
İvesi ve markaraman koyunlarında bazı kan karakterleri ile çeşitli verim özellikleri arasındaki ilşkiler
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, koyunlarda hemoglobin (Hb) ve transferrin (Tf) tiplerinin tayini, bunlarla çeşitli verim özellikleri arasında bir ilişki olup olmadığının tepiti amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Atatürk üniversitesi Ziraat fakültesi ...