Konya il merkezinde 1. 2. ve 3. trimesterlerinde olan gebe kadınların beslenme alışkanlıkları, beslenme durumları ile gebe beslenmesi konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma; gebelerin gestasyon dönemindeki beslenme bilgi düzeylerini, beslenme durumlarını ve bazı beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Araştırma Konya il merkezinde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuran ve farklı trimesterde olan 201 gebe kadın üzerinden yürütülmüştür. Veriler anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya alınan kadınların yaş ortalaması 28±5.6 yıl, %34.3'ü ortaokul düzeyinde eğitimli olup %84.6'sı ev hanımı olduğu belirlenmiştir. Gebe kadınların günlük aldığı ortalama enerji miktarı 2126 kalori ve diyetle alınan folat, potasyum, iyot ve A vitamininin önerilenin altında bir alım olduğu saptanmıştır. İlkokul ve ortaokul mezunu olanların üniversite mezunu olanlara göre daha fazla karbonhidrat tükettiği belirlenmiştir (p<0.05). Kadınların enerji, protein ve fosfor alımının gebelik dönemlerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0.05).Kadınların %50.7'si gebe beslenmesi konusunda bilgi edindiği ve %54.2'sinin orta düzeyde beslenme bilgisinin olduğu tespit edilmiştir. Gebelik yaşının beslenme bilgisi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenirken (p>0.05) beslenme bilgisiyle eğitim durumu arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Araştırmanın genel değerlendirilmesine göre; gebe kadınların beslenme durumunun ve bu dönemdeki beslenme bilgisinin arzu edilen düzeyde olmadığı görülmüştür. Gebe kadınlar diyetisyenler tarafından yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlendirilmeli ve gebelere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanımı sağlanmalıdır.Ahahtar kelimeler: Gebelik, beslenme bilgisi, beslenme alıĢkanlıkları, beslenme durumu This study was planned to determine nutrition knowledge levels, nutritional status and some dietary habits of pregnant women during gestation period. Study was performed on 201 pregnant women who applied in different trimesters to Necmettin Erbakan University, Meram Faculty of Medicine Hospital, Maternity Polyclinic, and Konya centrum. Data were collected using the questionnaire form. Data acquired at the end of study were evaluated using SPSS program. It was determined that average age of women in study was 28 ± 5.6 years and 34.3% of them were educated at secondary school level and 84.6% of them were housewives. It was found that average energy amount taken by pregnant women daily was 2126 calories and dietary folate, potassium, iodine and vitamin A intake was below the recommended. It was determined that primary and secondary school graduates consumed more carbohydrates than university graduates (p <0.05). It was determined that energy, protein and phosphorus intake of women differs according to gestational periods (p<0.05).It was found that 50.7% of women had knowledge about pregnancy nutrition and 54.2% about moderate nutrition knowledge. It was determined that gestational age did not have any significant effect on nutrition knowledge (p> 0.05), while there was a significant difference between nutrition knowledge and educational status (p<0.05). According to the study's general evaluation, it was seen that pregnant women's nutritional status and nutrition knowledge during this period aren't at desired level. Awareness of pregnant women should be raised on adequate and balanced nutrition by dieticians and provided to gain healthy eating habits.Keywords: Pregnancy, nutrition knowledge, nutritional habits, nutritional status
Collections