Trabzon ili ve çevresinde 3-6 yaş grubu hastalarda dmf-t indeksi ve çürük prevalansının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Erken çocukluk çağı çürüğü (EÇÇ) kompleks, multifaktöriyel ve kronik olmasına rağmen önlenebilir bir hastalıktır. Ülkemizde EÇÇ üzerine odaklanan çalışmaların sayısının oldukça az olduğu ve EÇÇ ile ilgili verilerin önemli kısmının altı yaşından büyük çocuklardan elde edildiği belirtilmektedir.Bu tez çalışmasının amacı, 3-6 yaş grubu çocukların çürük prevalans ve dmf-t indeks değerlerini bulup, koruyucu diş hekimliği hizmetinin önemini vurgulamaktır. Çalışma kapsamı içerisinde Trabzon İli içerisindeki özel ve devlet anaokullarına gidilerek, toplam 1083 çocuk muayene edildi, elde edilen veriler kayıt altına alındı. Tarama öncesinde aileler bilgilendirilerek çalışma için onay alındı ve doldurulmak üzere anket ve beslenme analiz formları ailelere gönderildi. Akabinde diyet düzenlemesi yapıldı ve çalışmada yer alan tüm çocuklara ve öğretmenlere oral hijyen eğitimi uygulamalı olarak verildi. Araştırmada elde edilen tüm verilere ki-kare testi yapıldıktan sonra anlamlı çıkan verilere lojistik regresyon analizi yapıldı. Trabzon İlinde yapılan bu araştırmada, 3-6 yaş arasındaki çocuklarda ortalama dmf-t skoru 2,95±3,60 ve çürük prevalansı %63,1 olarak tespit edildi. Muayene edilen çocukların %20,4'ünde Ş-EÇÇ saptandı. Sonuç olarak, çürüksüz çocuklara kıyasla EÇÇ'lilerin ve EÇÇ'li çocuklara kıyasla da Ş-EÇÇ'lilerin diş problemiyle karşılaşıp doktora gitme olasılığının daha yüksek olduğu bulundu (p<0,001). Ayrıca, yapılan istatistiksel değerlendirmeye göre; yoğurt ve peynir tüketiminin diş çürüklerini önlemede ve çürüğün şiddetini azaltmada önemli bir faktör olduğu sonucuna ulaşıldı (p˂0,05).Trabzon İlindeki okul öncesi çocuklardaki çürük prevalansının çok yüksek olduğu görülmüştür. Aileler süt dişlerinin önemi ve çocuklarını diş problemi yaşamadan diş doktoruna götürmeleri ve doğru beslenme konusunda bilgilendirilmelidir. Bununla beraber, EÇÇ'yi önleyebilmek için çocukların kalsiyum içerikli ürünleri daha çok tüketmesi önerilmelidir. Early childhood caries (ECC) is a complex, multifactorial and cronic disease but it is preventable. It is known that the data related with ECC in Turkey has been obtained from children older than six year-old and the number of researches is quite a few. The aim of this study is to evaluate the caries prevalance and dmf-t index of 3-6 year-old children and to emphasize the significance of the preventive dentistry service. In the intent of the research, among the private and state schools in Trabzon, totally 1083 children were examined and their diets were arranged. Oral hygiene instruction was given to the children and the teachers. Chi-square test had been applied to all samples. Logistic regression analysis was done to the data that was statistically significant (p˂0,05).It was found that mean dmf-t score is 2,95±3,60 and caries prevalance is 63,1% in the 3-6 year-old children in Trabzon. S-ECC was detected in 20,4% of children that were examined. Consequently, these findings show that children that have ECC go to the dental office much more than the children that have no caries (p<0,001). Similary, children that have S-ECC go to the dental office much more than the children that have ECC (p<0,001). Yogurt and cheese consumption was statistically found an impressive factor preventing ECC and affecting the severity of dental caries (p˂0,05).It was seen that caries prevalance of preschool children in Trabzon is very high. It should be recommended for children to consume calcium-containing products more to prevent ECC.
Collections