Show simple item record

dc.contributor.advisorBekar, Aydan
dc.contributor.authorKarakulak, Çisem
dc.date.accessioned2020-12-29T13:30:41Z
dc.date.available2020-12-29T13:30:41Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/427591
dc.description.abstractBu çalışmada, coğrafi işaretleme yoluyla gastronomik kimlik oluşturma ve gastronomik kimliğin destinasyon pazarlamasındaki rolü incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Trakya Bölgesi'ne gelen ziyaretçiler oluşturmaktadır. Örneklemi ise Trakya Bölgesi sınırları içinde bulunan Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'ye gelen ziyaretçiler arasından kolayda örnekleme ile seçilen toplam 489 ziyaretçi (Tekirdağ 177, Kırklareli 163, Edirne 149) oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde mutlak ve yüzde değer, aritmetik ortalama, standart sapma ve basit regresyon analizi kullanılmıştır. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğu, yöreye özgü gastronomik ürünlerin coğrafi işaretleme almış olmasının; ürünü gelecek nesillerin de tanımasında, ürünün bölgeye özgü olduğunu tanımlamada ve yöreye olan gastronomik amaçlı ziyaretleri arttırmada önemli olduğunu belirtmişlerdir. Bölgeyi ziyaret eden ziyaretçilerin çoğunluğu bölgeye özgü Edirne Tava Ciğeri'nin coğrafi işaret aldığını bildiklerini belirtirken; Edirne Beyaz Peyniri ve Keşan Satır Et ürünlerinin ise coğrafi işaret aldığını bilmediklerini belirtmişlerdir. Yöreye özgü gastronomik ürünlerin coğrafi işaretleme almış olmasının gastronomik kimlik oluşturmada etkisini belirlemek için yapılan regresyon analizinde, iki değişken arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ziyaretçilerin destinasyon pazarlamasında ilin gastronomik yapısının önemi ile ilgili görüşleri incelendiğinde; ili tekrar ziyaretlerinde yöresel yiyeceklerin etkili olduğu, ile özgü ürünlerin ili iyi bir şekilde temsil ettiği ve ile özgü gıdaları tatmak için il dışından gelen ziyaretçilerin olduğu tespit edilmiştir. Destinasyon pazarlaması ile ilin gastronomik yapısı arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek için kurulan regresyon modelinde, bu iki değişken arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Trakya Bölgesi'nde Edirne denildiğinde ziyaretçilerin çoğunluğunun aklına ilk `ciğer`, Tekirdağ denildiğinde `köfte`, Kırklareli denildiğinde `İğneada` geldiği belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında yöreye özgü gastronomik ürünlerin coğrafi işaretleme almış olmasının gastronomik kimlik oluşturmada etkili olduğu ve Trakya Bölgesi'nin çoğunluklu gastronomik ürünleri ile tanındığı, fakat coğrafi işaretleme almış olan gastronomik ürünlerin tanıtımının destinasyonlarda tam anlamıyla yapılmadığı söylenebilir. Coğrafi işaretleme bilincinin gelişmesi ve destinasyonların tanıtımında gastronomik ürünlere daha fazla yer verilmesi gerekmektedir. Böylece gastronomik kimliğin doğru bir şekilde oluşturulması mümkün olacaktır.Anahtar kelimeler: Coğrafi ĠĢaretleme, Gastronomik Kimlik, Destinasyon,Destinasyon Pazarlama, Trakya Bölgesi.
dc.description.abstractIn this case, its been analyzed to create a gastronomic identity via the geographical indication and role of gastronomic identity in market of destination. The region of this research constituted by visitors who comes to Thrace Region. Total visitors number is 489 (Tekirdağ 177, Kırklareli 163, Edirne 149). Its been used absolute and percent value, arithmetic mean, standart deviation, simple regression for analyzing. Mostly visitors are indicated that cultural gastronomic products which obtained the geographical indication, important to these products will know by new generations in the future, shows that products are belong the region and increase the number of visitors who will come to region for gastronomic and cultural products. Also mostly visitors are indicated that they know 'Edirne Tava Ciğeri' has geographic survey but not 'Edirne Beyaz Peyniri' and 'Keşan Satır Et'. According to regression analysis, there is a significant relation between two variable. After the research about visitor's opinion for cultural and gastronomic products of Thrace Region, they found out that the reason of why visitor comes back to Thrace region is the cultural products. The regression model for understand if there is any connection between market of destination and gastranomic situation of the city is make clear that there is significant relation between two variable. Besides in Thrace Region, when you say Edirne, the first thing people think is 'liver'. When you say Tekirdag, the first thing people think is 'meatball' and when you say Kırklareli, the first thing people think is 'İgneada'. According to research, cultural gastronomic products which obtained the geographical indication is effective in creating gastronomic identity and Thrace Region mostly knowing with gastronomic products, but possible to say not to geographical indication in promotion of gastronomic products in destinations. The development and promotion of destinations awareness of the geographical indication must be given more space for gastronomic products. Thus it will be possible to create a accurately the gastronomic identity.Key words: Geographical Indications, Gastronomic Identity, Destination,Destination Marketing, Thrace Regionen_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleCoğrafi işaretleme yoluyla gastronomik kimlik oluşturma ve gastronomik kimliğin destinasyon pazarlamasındaki rolü: Trakya örneği
dc.title.alternativeCreating a gastronomic identity via geographical indication and the role of gastronomic identity in destination marketing: The case of Thrace
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmGeographical indications
dc.subject.ytmDestination
dc.subject.ytmTourism marketing
dc.subject.ytmThrace region
dc.subject.ytmIdentity construction
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmLocal cuisine
dc.subject.ytmGastronomy
dc.identifier.yokid10123564
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityMUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid437381
dc.description.pages130
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess