Browsing FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ by Issue Date
Now showing items 1-20 of 1960
-
Betonarme prefabrik sistemlerinmimari planlama sürecine etkisi:Gaziantep Organize Sanayi bölgesiBidari ofisleri
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)İnsanlar varoluştan şu ana kadar hiç durmadan üretme eylemi içinde bulunmuşlardır.Üretimde Endüstri Devrimi neticesinde makineleşme, hızlı üretim, seri üretim vekalite kavramlarının ortaya çıkması ve yapı ihtiyacının ... -
Sideritis perfoliata'nın HeLa hücreleri üzerine hücresel antioksidan ve antiproliferasyon aktivitelerinin belirlenmesi
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu çalışmada, Sideritis perfoliata metanol ekstraktının (SPM) 'nın antikanser ve antioksidan aktivitesini belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, MTT (3- [4,5- dimethylthiazol- 2- yl]- 2,5- diphenyl- tetrazolium bromide) ... -
Object grasping of an emg-controlled prosthetic hand by visual feedback
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)Dünya çapında milyonlarca insan, kazalar ve savaşlar nedeniyle şimdiye kadar kol ve bacaklarını kaybetmiştir. Son zamanlarda Orta Doğu'da, bölgede devam eden savaşlar nedeniyle protez uzuvlara olan talep büyük ölçüde ... -
Influence of blast furnace slag and fly ash on the wetting drying resistance of concrete
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET YÜKSEK-FIRIN CÜRUFU VE UÇUCU KÜLÜN KAPLAMA BETONLARININ ISLANMA-KURUMA DİRENCİNE ETKİSİ KOKSAL Fuat Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdurrahman GÜNER Eylül 1996, 128 sayfa Bu ... -
Spray drying of liquorice (Glycyrrhiza glabra) extract
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)İlk olarak meyan kökünün suda özütü çıkarılmıştır. Bu işlem için üç sıcaklık (4 °C, 25°C ve 37°C) ve üç meyan/su oranı (1/5, 1/4, and 1/3) belirlenmiştir. Meyan özütünün çıkarılması ile ilgili 1/3 oranında meyan/su karışımının ... -
Standardization of roasting and grinding conditions of powdered pistacia terebinthus fruit coffee
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada; kavurma metotlarının, öğütmenin ve yağ içeriğindeki azaltmanın, toz Pistacia terebinthus meyve kahvesi (Menengiç) karakteristiklerine etkileri araştırılmıştır. Pistacia terebinthus meyvesi mikrodalga, kombine ... -
Bazı liken türlerinin (Bryoria fuscescens (Gyeln.) Brodo and D. Hawksw, Parmelina tiliacea (Hoffm.) Hale, Umbilicaria decussata (Vill.) Zahlbr.) mineral madde içeriği ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, B. fuscescens (Gyeln.) Brodo & D. Hawksw, P. tiliacea (Hoffm.) Hale, ve U. decussata (Vill.) Zahlbr. liken türlerinin etanol özütlerinin antioksidan, antimikrobiyal, DNA koruyucu aktivitelerinin ve mineral ... -
Modeling tobacco control policies: A case study in Turkey
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tütün kullanımı, dünya kamu sağlığını tehdit eden ölümcül bir salgın haline gelmiştir. Bu salgının önlenebilir olduğu iyi bilinen bir gerçek olmasına rağmen, çok sayıda ülke, hala bu salgının yol açtığı yıkıcı sonuçlarla ... -
A study on insect repellency effects of bamboo 100%, soybean 100%, organic cotton 100% and cotton 100% knitted fabrics
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Böcek yoluyla taşınan hastalıklar her yıl milyonlarca insanın hayatını etkilemektedir. Böcek itici tekstiller, böcek yoluyla taşınan hastalıkları önlemek için önemli bir araçtır.Bu çalışmada, böcek itici bitim işlemi ... -
Standardization of manna bar (Local sweet) production
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Kudret helvası barı, İrak-İran tipi bir tatlı türü olup, kudret helvası, glikoz şurubu, şeker, yumurta akı ve kakuleden oluşur. Kudret helvası, iklime bağlı olarak Mayis-Ağustos ayları arasında, mazı ve meşe ağaç yaprak ... -
An experimental study on absorption refrigeration system driven by engine exhaust gas for vehicles
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, tasarımı ve imalatı yapılmış bir absorpsiyonlu soğutmasisteminin analizi yapılmıştır. Soğutma sisteminde LiBr/Su akışkan çiftikullanılmıştır. Bu akışkan çiftlerinden su, soğutucu akışkan, LiBr ise emici ... -
Salt migration in pistachio nut
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET ANTEPFISTIĞI İÇERİSİNDE TUZ HAREKETİ YAMAN, Abdullah Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticileri: Prof. Dr. Sami EREN Doç. Dr. Fahrettin GöğÜŞ Nisan 2000, 75 sayfa Değişik sıcaklık (30, 40 ve 50°C) ... -
Quantum topology
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu tezde kuantum topolojisine ve topolojik kuantum alan teorisine kısa bir giriş yapılmıştır. Burada kuantum ile topoloji arasındaki bazı ilişkiler ele alınmıştır.İkinci bölümde önce kuantum mekaniğinin bazı temel ... -
Biberiyede (Rosmarinus officinalis L.) bakır uygulamalarının bazı fizyolojik etkileri
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, tıbbi ve aromatik bitkilerden olan biberiye (Rosmarinus officinalis L.) bitkisinde Cu uygulamalarının bazı fizyolojik etkileri araştırılmıştır. Bitkiler üç hafta boyunca araştırma ortamına aklimatize edilmiştir. ... -
Evaluation of multi-stage electro discharge machining (edm) parameters
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Elektro erozyonla işleme yöntemi, geleneksel imalat yöntemleri ile işlenmesi oldukça zor veya mümkün olmayan, karmaşık şekilli ve/veya sert parçaları işlemek için geliştirilmiş bir imalat seçeneğidir. Ancak, işleme ... -
Investigation of the effect of heating rate on the dose dependence of tl glow curves of Li2B4O7: Mn (TLD - 800)
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, ısıtma hızının Li2B4O7 (TLD-800) kristalinin ışıma eğrileri üzerine etkisi doz-cevap fonksiyonu ve doğrusallık fonksiyonu f(D)kullanılarak araştırılmıştır. Doz-cevap fonksiyonu, 1 oC/s and 20 oC/s arasında ... -
Nonenzymatik browning reactions of hazelnut paste
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Fındık Ezmesinin Enzimatik Olmayan Kararma Reaksiyonları Menetlioğlu, Ebru Yüksek Lisans Projesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Proje Yöneticisi: Doç. Dr. Fahrettin Göğüs Haziran 2001, 54 sayfa Bu projede değişik su ... -
Investigation of first-stage sintering kinetics of UO2, ThO2 and (Th,U)O2 pellets manufactured by internal gelation technique of sol-gel process
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)UO2, ThO2 ve ThO2-UO2 karışık oksit peletlerinin üretimi için kullanılan yöntemler içerisinde sol-jel yöntemi, uranium ve toryumu çözelti formunda kullanarak yüksek seviyede bir mikro-homojenlik sağlar. Bu çalışmanın ilk ... -
An experimental study on the workability of carbon fiber reinforced self-compacting concrete
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma karbon lif hacim oranının ve silis dumanının kendiliğinden yerleşen betonun taze özellikleri üzerine etkisini deneysel olarak incelemeyi hedefledi. Bunun için iki farklı kendiliğinden yerleşen beton grubu bu ... -
Investigation of the characteristics of the boron doped MnO films deposited by spray pyrolysis method
(GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, püskürtme yöntemiyle elde edilen MnO filmlerin yapısal ve optik özellikleri üzerinde borik asit konsantrasyonunun etkisi çeşitli teknikler kullanılarak incelenmiştir. Bor katkılaması, 0.1 M, 0.2 M, 0.3 M ve ...